Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Insändare
Stärk svensk livsmedelsproduktion genom hela kedjan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Försvarsmakten genomför just nu den stora övningen Aurora 23, med 26 000 personer, tusentals fordon och flygplan. Övningen är en påminnelse om det allvarliga läge vi befinner oss i. För lyfter vi blicken lite och tänker på vad de större implikationerna är av det som nu sker i vår omvärld, inte minst Rysslands återinvasion av Ukraina, ser vi att den mat vi äter och var den kommer ifrån är av högsta betydelse. Det var ett viktigt budskap när Studieförbundet Vuxenskolan och LRF nyligen tillsammans arrangerade en föreläsning i Hudiksvall.

Annons

Vårt samhälles krisberedskap uppmärksammas på många sätt just nu. En rapport från konsultföretaget Macklean som nyligen släpptes lyfter vår livsmedelsförsörjning i kriser. Rapporten föreslår nio punkter för att skapa en robust livsmedelsvärdekedja, från ax till limpa. Den första punkten lyder: ”Det mest kritiska för en god livsmedelsberedskap är att upprätthålla en fungerande produktion och ett fungerande flöde genom hela kedjan, snarare än att bygga upp statiska lager med färdiga livsmedel.”

Annons

Arkivbilder. Att planera maten efter säsong håller ner kostnaderna och ger svenska lantbrukare chans att leverera när de kan producera. Det skriver insändarskribenten Bengt-Åke Nilsson, kommungruppens ordförande LRF Hudiksvall.

Bild: Pia Nyström

Det här är den viktigaste punkten, att stärka svensk livsmedelsproduktion genom hela kedjan så att vi står mer beredda om en kris skulle drabba oss. Lager i all ära, men vi måste ha en fungerande produktion, för att kunna fylla på lagren när de sinar.

Mackleans rapport visar att vi har en bra grund att utgå ifrån när det gäller lagringskapaciteten i livsmedelsproduktionen, men att det samtidigt finns mycket som behöver komma på plats framöver.

Sveriges bönder står redo för att producera och leverera mer mat, men vi behöver ha politikernas hjälp med bland annat förutsättningar för ett långsiktigt ekonomiskt hållbart jordbruk.

En del av det är att inse att det kanske kostar mer att gå på det

Att välja det billigaste alternativet, som ofta är import, kan bli kostsamt. Det gäller så väl offentliga aktörer som dig som konsument. Dessutom är det ekonomiskt lönsamt att välja svenskt och närproducerat, eftersom det genererar tillväxt och arbetstillfällen vilket även ger skattepengar tillbaka.

Annons

En sak vi alla kan göra är att planera maten efter säsong. Det håller ner kostnaderna och svenska lantbrukare får då chans att leverera när de kan producera. I sin tur stärker det vår livsmedelsberedskap.

Bengt-Åke Nilsson, kommungruppens ordförande LRF Hudiksvall

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan