Annons

Annons

Annons

Forsa

Läsartext
Välbesökt spelmansstämma i Forsa

Spelmansstämma i vintertid har under många år varit en tradition på Bygdegården i Klångsta, Forsa. Efter två års uppehåll på grund av pandemin var det på lördagseftermiddagen dags igen. Och spelmän och publik kom i sedvanligt stora skaror.

Detta är en läsartext.

Det blev en lyckad spelmansstämma på Klångsta bygdegård i Forsa på lördagen, med många spelmän och en entusiastisk publik.

Bild: Sven Bergström Trolin

Annons

Vid det inledande allspelet fyllde spelmän scenen med dragspel och fioler. Sedvanliga allspelslåtar som Wigers polska och Fiolen min klingade ut i stora salen och publiken applåderade.

– Väldigt roligt att den här stämman med så mycket spelglädje kunde hållas igen, tyckte Per Helander en av ledarna i Hudiksvalls spelmanslag som efter allspelet deltog flitigt i det ”buskspel” som följde i de mindre rummen runt om i bygdegården.

Annons

Annons

Spelmansstämman var det första större evenemanget som hölls i bygdegården efter en genomgripande renovering av det gamla slitna köket.

– Ja, det var verkligen nödvändigt att åtgärda vårt gamla tungarbetade kök. Nu har vi fått ett lyft av standarden här på bygdegården och vi kan klara även större evenemang, konstaterade de två ideella eldsjälarna Lotta Groth och Ingrid Börjesson som under kvällen höll grytan kokande och serverade välsmakande soppa och kaffe med smörgås till sugna spelmän.

Ingrid Börjesson och Lotta Groth kunde konstatera att det nya köket blev ett lyft för bygdegården. Här med hjälpredan Elin i mitten.

Bild: Sven Bergström Trolin

Samtidigt avlöste olika konstellationer varandra med framträdanden på stora scenen. En nyhet på stämman var den talrika SPF-kören som bjöd på kända sånger från scenen. Även riksspelmannen på nyckelharpa Peter Puma Hedlund bjöd på ett antal låtar liksom Lill-Stickan och hans spelmän. Dragspelsvirtuosen Klint-Olle Jonnson var en annan uppskattad spelman. Mera rock och pop blev det när Lasse Feldblad, Torgny Wilhelmssom och Olle Grad rev av ett antal gamla godingar från 60- och 70-tal.

Inger Lagerkvist och Karin Johansson hade många gemensamma låtar att spela.

Bild: Sven Bergström Trolin

Annons

Dragspel och fioler samsades i buskspelet i ett avtrummande på bygdegården.

Bild: Sven Bergström Trolin

I de många smårummen fortsatte ett intensivt spelande hela kvällen. Det dröjde till långt in på småtimmarna innan de sista spelmännen lämnade den trevliga spelmansstämman.

Sven Bergström Trolin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan