Det berättade räddningschef/förvaltningschef Anders Zetterlund när han föreläste om Norrhälsinge räddningstjänst vid Odd Fellowlogen 46 Vallias brödralunch i Hudiksvall.
– Vi satsade på en offensiv rekryteringsprocess och syntes ofta i sociala medier. Men vi insåg tidigt att den allra bästa metoden var ”mun till munmetoden”. Personlig påverkan, vänner och bekanta emellan blev ett framgångsrikt koncept. Där gjorde våra redan anställda deltidsbrandmän ett bra jobb, betonade Anders Zetterlund.
Annons
Annons
Han berörde också sitt arbete som chef för tre förvaltningar och konstaterade att den ledarskapsfilosofi han hade med sig efter att tidigare haft ett chefsjobb inom dåvarande landstinget, fungerat bra på det nya jobbet.
Anders Zetterlund har under sina åtta år som förvaltningschef sett räddningstjänsten utvecklas på ett positivt sätt.
– I dag är vi 25 heltidsanställda brandmän och befäl, 90 deltidsbrandmän och befäl, vi har sex stationer och sju styrkor. Vi har en modern fordonspark där också en bandvagn ingår och väntar på ett fordon för räddningsinsatser i höga byggnader. Ett specialfordon som bandvagn har vi stor nytta av då vi ska undsätta och transportera skadade eller sjuka personer ute i terrängen där inga andra fordon kan ta sig fram. Jag vill också berätta att vi har ett mycket bra samarbete med våra politiker, sa Anders Zetterlund.
Han redogjorde också för vad heltidsstyrkan gör i ”väntan på larm”.
– Det saknas aldrig arbetsuppgifter, vi är som en ”tomteverkstad”. Vi bedriver också uppsökande verksamhet. Skolan är ett viktigt område. Barnen får redan som sexåringar kontakt med räddningstjänsten, på ett mycket positivt sätt. De lär sig bland annat att ringa 112 och larma om olyckor eller bränder i hemmet. Vi har också hjärtlungräddning-utbildningar på olika arbetsplatser, berättade Anders Zetterlund.
Hans Wandér