Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
Satsning på kvalitet i Mellanskog

Mellanskog i nordöstra Hälsingland höll sitt årsmöte på Högsgården i veckan. Den lokale ordföranden Lars Linde, Delsbo, välkomnade ett 50-tal medlemmar och kanhända lockades några extra besökare av två intressanta föredrag under kvällen.

Detta är en läsartext.

Det var föreningens ordförande Karin Perers som kunde berätta om ett mycket framgångsrikt år för Mellanskog. Och det var Martin Karlsson, Alfta som var inbjuden för att berätta om en mycket spännande satsning på kulturtimmer för byggnadsvård.

Områdeschef Jonas Geholm berättade för årsmötet om verksamheten i skogsbruksområdet med hög virkesfångst och ett gott resultat. På bilden också Martin Karlsson från Voxkedjan och Lars Linde Delsbo.

Bild: Sven Bergström Trolin

Året som gått har varit innehållsrikt med skogsdagar, Mittiamässa i Ljusdal, information till skolelever vid skogen i skolan och mycket mera. Och när nu pandemin verkar över presenterades också en ambitiös verksamhetsplan för det kommande året. Föreningens skogliga rådgivare är också på alerten för att bistå medlemmarna med goda råd om allt från röjning, gallring, avverkning, plantering, skogsskötselplaner med mera.

Annons

Annons

Höjda virkespriser i flera omgångar och rekordåterbäring till medlemmarna efter ett mycket bra 2022 var ett välkommet budskap som Karin Perers kunde förmedla i sitt anförande. Och det ser ut att fortsätta med stabila priser trots lågkonjuktur och osäkerhet om världsläget.

Det var en välfylld Högsgård när Mellanskog i veckan bjöd in till årsmöte för nordöstra Hälsingland.

Bild: Sven Bergström Trolin

För de många skogsägare som medvetet satsat på skog med kvalitet var kvällens andra föredrag extra intressant. Martin Karlsson kunde berätta om ett antal företag i södra Hälsingland som gått samman i något som kallas Voxkedjan. Det är en organisation med syfte att koppla ihop skogsägare med förädlande byggnadsvårdsföretag.

Voxkedjan vill utveckla nya värdekedjor, produkter och tjänster där senvuxen och grövre hälsingefura kan komma till sin rätt. Den fina virkeskvaliteten behövs till att underhålla de många fina gamla hälsingegårdarna men också för att förse kyrkor och klockstaplar med stavspån av den speciella kvalitet som kärnfura kan erbjuda.

Karin och Mikael Björklund prisades som årets skogsvårdare för sitt sätt att sköta sin skog i Hassela med bla framsynt röjning. Blommor och diplom överlämnades av ordförande Lars Linde och skogliga rådgivaren Alexander Molin.

Bild: Sven Bergström Trolin

Annons

Nu finns ett avtal mellan Voxkedjan och Mellanskog som innebär att lämpliga bestånd kan synas ut och skogsägaren får bättre betalt för den extra kvalitet han eller hon kan erbjuda.

Vid de sedvanliga årsmötesförhandlingarna fick Lars Linde förnyat förtroende som ordförande. Nyvald i styrelsen blev Anna-Lena Edorsdotter, Hög.

Vid årsmötet utdelades som avslutning diplom till årets skogsvårdare i området. Det priset gick till Karin och Mikael Björklund som på ett föredömligt sätt skött sina skogar i Hassela, inte minst när det gäller målmedveten röjning för att dana långsiktigt god kvalitet i sina skogar.

Sven Bergström Trolin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan