Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Därför måste den demokratiska kontrollen över välfärden stärkas

Socialdemokraterna Sanna Backeskog och Eva Lindberg skriver replik på insändaren Fler väljer privat vård, av B-O Staffas.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Läs även: Fler och fler väljer privat vård

Vårt nuvarande länsprogram – Jobb & Jämlikhet för ett rättvist Gävleborg – beslutades av partimedlemmarna vid vår distriktskongress 2022. Medlemmarna bestämde att arbete för alla och social utjämning, är och ska vara Socialdemokraterna Gävleborgs politiska prioritering och mål. Som företrädare för vårt parti i länet, kommer vi att utarbeta och driva förslag som går i den riktningen.

Annons

Eva Lindberg och Sanna Backeskog, Socialdemokraterna.

B-O Staffas, Bollnäspartiet, har replikerat på vår debattartikel där vi beskriver hur den fria etableringsrätten i primärvården ställer till det för medborgarna och riskerna den för med sig. Vi tog vår utgångspunkt i den nu nedlagda privatdrivna hälsocentralen i Ljusne. Plötsligt en dag var den borta från orten, utan möjlighet för medborgarna att påverka via sina förtroendevalda.

Annons

En sådan ordning kan vi socialdemokrater inte acceptera.

Vi socialdemokrater gick till val på en politik som vi sammanfattade med: ’Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden’. Med det vill vi framhålla att välfärden inte ska vara beroende av privata aktörer med kortsiktiga syften för att fungera samt att svenska folket ska kunna vara med och styra sin välfärd som de betalar för med egna skattepengar. Det är en fråga om rättvisa och ren rimlighet.

Det betyder att samhällets gemensamma institutioner behöver flytta fram positionerna för att ta tillbaka kontrollen över utvecklingen. Offentliga aktörer måste ta större ansvar för att se till att välfärden kan nå ut till mindre orter och landsbygd.

Hälsovalssystemet i Region Gävleborg behöver förändras. För efter beslutet från samstyret SD, M, KD och Sjukvårdspartiet att inte öppna en regiondriven hälsocentral i Ljusne, ligger hoten som en våt filt över små hälsocentraler också i bygder som Arbrå, Kilafors och Iggesund.

Annons

Vi menar att striden för Ljusne hälsocentral stod för något större. För en princip som berör folk också i Sandviken och Ockelbo, Bollnäs och Hudik liksom i Gävle och Hofors, i Ljusdal, Nordanstig och Ovanåker. För en princip om en demokratiskt kontrollerad välfärd, tillgänglig för alla i hela vårt län.

Sanna Backeskog (S) riksdagsledamot

Eva Lindberg (S) regionstyrelsens andre vice ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan