Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Läsartext
Bygdegårdarna – tillsammans med en unik kutursatsning

Detta är en läsartext.

Vilken kväll det blev i Sågtäktens Bygdegård, när vi inbjöd till Musikcafé.

Detta, en del av Gävleborgs Bygdegårdsdistrikts Kulturbygdsturné! Det var med stor glädje vi kunde välkomna de många besökarna och huvudpersonen, Nyckelharpisten, Peter ”Puma” Hedlund till vår Bygdegård.

Peter "Puma" Hedlund, en av Sveriges främsta spelmän, på kromatisk nyckelharpa, bjöd på en så fin kväll i Sågtäktens Bygdegård!

Peter är en av de 24 kulturbärarna i den här turnén. Det var 700 personer som visade sitt intresse att vara med i turnén. För oss var det en stor glädje, att det var Peter” Puma” Hedlund som blev Gävleborgsdistriktets musiker.

Annons

Den här fina kultursatsningen, finansieras av Statens Kulturråd genom Bygdegårdarnas Riksförbund. Ett så fint initiativ och vi hoppas verkligen på förutsättningar, för en fortsättning av Kulturbygds turnéer.

Annons

Så spännande, hur hanterar man en nyckelharpa? Peter berättar.

Det blev en fantastiskt fin kväll, där nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg i välkomnandet, också berättade om Peter ”Puma” Hedlund, en av Sveriges främsta spelmän på kromatisk nyckelharpa.

Som tonåring tilldelades Peter, Zornmärket i silver och blev därefter Riksspelman.

År 2010 hedrades Peter med den finaste folkmusikutmärkelsen, Zornmärket i guld, med en motivering som löd, - För mästerligt, briljant och tradtionsmedvetet nyckelharpospel”. Vi som var där, kan verkligen instämma i detta.

Peter har turnerat i Japan, USA och många länder i Europa. Under kvällen fick vi höra många fina musikstycken, både det som han själv komponerat och av andra kompositörer. Han berättade också om sina inspirationskällor inte minst hans mentor, Eric Sahlström. Vi fick också höra om bakgrund till det som komponerats och episoder i mötet med många människor.

I pausen blev det kaffe och hembakt marängtårta och givetvis åror med fina vinster. Efter kaffet fortsatte Peter att berika oss med nyckelharpans ljuva toner.

Lena Liljedahl från Nöjeskommitteen framför ett varmt tack till Peter, med Hällbröd bakat i bagarstugan och ett välkomnade tillbaka.

Annons

Annons

Lena Liljedahl från nöjeskommittén, framförde ett varmt tack till Peter för allt han gett oss, och givetvis kom önskemål om ytterligare ett musikstycke.

Med varma applåder från publiken överlämnade Lena ett paket hällbröd från bagarstugan till Peter, med en hälsning om ett välkommen tillbaka.

Besökarna hälsades också välkommen tillbaka och fick information om kommande aktiviteter, nu närmast Påskmarknaden.

När vi plockat undan, släckt ljusen och lämnar Bygdegården, blir det både starkt och så tydligt, hur viktigt det är för oss människor, att få ta del av ett rikt kulturliv, att tillsammans få uppleva allt det som berikar, vår inre människa.

Och visst hör vi nyckelharpans toner med värme, inom oss.

Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan