Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
PRO fick guidad tur på utställningen Resandeliv

Detta är en läsartext.

En grupp PRO medlemmar guidades av Lars Berglund runt i Museets utställning ”Resandeliv” på förmiddagen den 3 mars.

Utställningen är unik och för första gången lyfts förhållandena fram för hur den resande befolkningen i Hälsingland hade det under 1800-talet och en bit in på 1900. Bilder och berättelser skildrar de resandes liv i framför allt i områdena Snäre, Holänna och Bäckänge i Ljusdals kommun. Utställningen visar på deras sysselsättningar, enkla livsvillkor, barnens skolgång och många livsöden med andra ord hur våra nationella minoriteter hade det. Lars tog även upp det statliga rasbiologiska arbetet som pågick under en period bl a i Gnarp. Så småningom blev det aktuellt med folkbokföring via kyrkan även för dessa människor.

Annons

Annons

Utställningen pågår tom mitten av maj hos Hälsinglands Museum och kan verkligen rekommenderas.

Lars Berglund underhåller. Fotograf: Maj-Britt Norlander

Efter guidningen underhöll Lars med att sjunga några låtar till eget gitarrakompanjemang bl a ”Den gamle skärsliparen” av Fred Åkerström.

Efter den kulturhistoriska informationen blev det gott med kaffe och hembakat i Museets mysiga café. Deltagarna pratade om upplevelser och personliga minnen från förr under fikat och bestämde träff med Lars den 28 april utanför St Jakobsgården. Då bör vårvärmen ha anlänt vilket kommer att underlätta kulturhistoriska stunder utomhus både centralt och i närområdet.

Maj-Britt Norlander

Bild från utställningen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan