Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
Hudiksvalls spelmanslag på folkmusikfestival i Umeå

Detta är en läsartext.

Nyligen åkt Hudiksvalls spelmanslag norrut för att delta på den årliga festivalen Umefolk, på Umeå Folkets hus. Laget var inbjudet till en dansspelning vid tiotiden på lördagskvällen. Tiden före ägnades åt att lyssna på olika konserter och att gå på kurser. Sedan värmde vi upp instrumenten med spontant spel i korridorer och prång. Det tog tid att hitta bland alla konsertsalarna så i backstage för artister var det skönt att pusta ut, fika och träffa andra folkmusiker från när och fjärran. Framåt kvällen serverades semlor och då tog spelandet fart på allvar.

Annons

Annons

Spelmanslaget värmer upp. Foto: Birgitta Jonsson

Det tog också tid att leta upp en inlånad basfiol, stämma instrumenten, finjustera programmet och ställa in ljudet på scenen. Totalt var vi arton spelmän från laget som spelade fiol, nyckelharpa, dragspel, klarinett, flöjt, munspel, gitarr, bas och ibland trumma.

Under vårt uppträdande blev det snabbt knökfullt av entusiastiska danspar som svängde runt i schottis, hambo, snoa, polska, vals, mazurka eller pols. Det var roligt att bjuda på lokal folkmusik från Hälsingland, exempelvis polskor från Enånger eller Rogsta. Vår egen Urban Linderdahl bidrog med egna låtar, bland annat Hambo i Hudik och en snoa med det passande namnet Karantänsnoa. Såväl dansande som lyssnande publik uppskattade vårt program med kraftiga ovationer. Efter den lyckade Ume-resan är vi motiverade inför nästa spelning på Kallstämman i Järvsö.

Per Helander

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan