Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
Ny större styrelse för Hudik för Alla, mångfald och integration

I april 2022 gick föreningarna Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté och Hudik mot Rasism samman i en gemensam förening. Vid bildande antogs namnet Hudik för Alla, mångfald och integration och föreningen har nu haft årsmöte.

Detta är en läsartext.

Sammanslagningen kändes logisk, eftersom vi gällande opinionsbildning och manifestationer har samarbetat under många år. Antalet nya asylsökande har succesivt minskat i vårt land genom den allt stramare asylpolitiken som Sverige har antagit. Det finns i Gävleborgs län inte längre några asylboende och i Hälsingland inga hem för ensamkommande unga. På grund av segslitet arbete inom Migrationsverket är det dock fortfarande många människor i vår kommun som fortsätter att kämpa med sina asylfrågor. Stödet för dessa fortsätter som en viktig del av vårt arbete.

Annons

Annons

Margareta Sidenvall i styrelsen för Hudik för Alla, mångfald och integration.

Bild: Christina Busck

Då vår kommun genom åren berikats med många nysvenskar är arbetet för att tillvarata deras kompetens och drivkraft desto viktig. Att föreningen nu fokuserar än mer på att ta tillvara mångfald och jobba med integrationsfrågor känns angeläget.

Föreningen har drygt 200 medlemmar. Genom vårt breda arbete samarbetar vi med många andra föreningar och samhällsaktörer. Under året har det av Hudiksvalls kommun initierade arbete med Café Världen känts angeläget. På fredagar slås portarna upp på Café August på Kulturhuset för unga och vuxna med ett mångfasetterat programutbud som olika inbjudna föreningar ansvarar för.

Att manifestera i frågor rörande asyl, migration och integration är fortsatt en fokusfråga för föreningen. Under året hade vi haft manifestation för att solidarisera oss med förföljda och mördade unga flickor i Afghanistan och för protester mot regeringens mycket strama asylpolitik. I december kunde vi 10-årsjubilera i manifestationen Hudik mot Rasism med fackeltåg genom staden.

Under årsmötet, som hölls i Läroverkets aula, valdes en ny styrelse. Ledamöter utökades för att vårt arbete skall kunna bli fokuserat på flera olika inriktningar.

Annons

Vid årsmötet fick vi också tillfälle att se den kortfilm som Nowroz Husseini arbetat med i produktion tillsammans med Region Gävleborg, Bilda och Rädda Barnen. Den vanmakt som unga asylsökande upplever när ifrågasättande attityd hos Migrationsverket slår undan benen för en framtid som den flyende hoppats på, blev uppenbar för oss alla.

Margareta Sidenvall, för styrelsen Hudik för Alla, Mångfald och integration

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan