Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
Föreläsningar om Rom och Italien

Detta är en läsartext.

Den 8 feb startade en föreläsningsserie för ett 40-tal PRO medlemmar. Föreläsare Ulla Bouvin som arbetat som guide i Rom och bott i Italien med sin familj i många år hade återvänt till Hudiksvall med mängder av kompetens och erfarenheter. Vilken kunskapskälla! Ulla hade lagt upp träffarna så att deltagarna skulle få ta del av antiken, Italiens historia, kulturen, vardagslivet, maten samt landets utveckling med mera.

Annons

Annons

Ulla Bouvin visar bilder om Rom

Många av deltagarna hade tankar på att resa till Italien andra ville repetera det som man lärt och upplevt och några hade tankar på att även lära sig det italienska språket.

Ulla började med att läsa upp Birger Sjöbergs visa ”Jag längtar till Italien, där citroner gula de växa…”. Sedan fick vi ta del av historien under 1800-talet då Italien bestod av ett antal stora stater som Neapel, Påvestaten, Toscana, Modena och Savoyen. I landet bor 60 miljoner innevånare, de flesta i städer och längs kusterna. Ulla berättade om religionens stora betydelse, familjens ansvar för sina äldre medlemmar, sjukvården, kostnaden för skola och universitetsstudier mm.

Hur Roms sju kullar bebyggdes, dalgångar med odlingar, torg, tempel och sagan om tvillingarna som flöt i land vid Palatinen för att senare ingå i Roms vapen fängslade deltagarna. Naturkatastrofer som jordbävningar och bränder härjade och för att bland annat klara vattenförsörjningen anlades otroliga akvedukter. Ulla stannade upp och klargjorde hur badanläggningar och toalettsystemet fungerade med dåtidens system. Viktigt för hela Medelhavsområdet var att bygga ett vägsystem för att framför allt kunna ta sig fram under krigstider.

Annons

Rom, staden som aldrig är tyst! Många tankar och frågor besvarades av Ulla fortlöpande och vartefter tiden gick växte intresset för att åka med på resan till Rom som anordnas av PRO:s centrala resebolag Grand Tours.

Maj-Britt Norlander

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan