Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
PRO på kulturhistorisk promenad

Den 3 februari blev det återstart av PRO:s kulturhistoriska vandringar. För att inte styras av vädret genomfördes den första turen med en kort promenad från hamnen till Hälsinglands museum.

Detta är en läsartext.

Lars Berglund välkomnade gruppen på 15 personer upp till John Steen-utställningen. Lars berättade om Steens uppväxt, den tragiska olyckan med vänster hand, sjömanslivet och etableringen i Oslo. Steens konstnärliga ådra, utbildningen, tiden i Paris samt giftermålet med Valborg förde dem vidare till ön Bali där John Steen fortsatte målandet, det mesta i kurbits. Efter hans död donerades det cirka 1 000 tavlor och skisser till Hälsinglands museum.

Annons

Annons

Lars Berglund samtalar med några av vandrarna

Vid dagens besök fördjupade sig gruppen i ett antal tavlor och motiven fängslade oss på olika sätt. Steens självporträtt fick ett särskilt utrymme. Kvinnan på Picassos tavla ingick i utställningen som en del av Steens liv under åren i Paris. Vår landshövding som har en viss anknytning till Hudiksvall har låtit en del av Steens sista konstverk från Bali ställas ut på Slottet i Gävle denna vår. Innan vi lämnade Museet passade vi på att ”gofika” på caféet där det alltid finns hembakat.

John Steens konstverk "Överflöd"

För att knyta ihop konstnärens liv och verk tog Berglund gruppen med till förvaltningshuset. På våning 4 utanför A-salen kunde deltagarna ta del av konstverket ”Överflöd”. Målningen är så stor så den är uppbyggd i tre delar och fyller en hel vägg. För att hedra John Steen sattes verket upp vid invigningen av Guldsmeden 1980. Gruppen gjorde en kort sväng runt caféet och fann många andra konstverk av bl a Jöran Österman. Konstrundan avslutades med att tacka Lars för guidningen samtidigt som han passade på att hälsa välkommen till nästa kulturvandring den 3 mars med temat ”Resandeliv” på Museet. Maj-Britt Norlander

Maj-Britt Norlander

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan