Annons

Annons

Annons

Strömsbruk

Läsartext
Bildspelet Byn mellan hav och skog – Sågtäkten

Vilken glädje för Nöjeskommitteen att få välkomna så många till träffen i Sågtäktens Bygdegård, för att åter se bildspelet, Byn mellan hav och skog – Sågtäkten!

Detta är en läsartext.

Glädjande var att se, att till träffen även kommit boende från andra orter!

Kvällens arrangemang från är Bygdegårdsföreningen ett samarbete med ABF Hälsingekusten.

Elsie Bäcklund Sandberg från nöjeskommittén, berättade att det var ganska precis för 10 år sedan det var premiär för detta bildspel, nämligen den 23 januari 2013.

Ett gediget arbete låg bakom bildspelet, av den tidigare ordföranden i Bygdegårdsföreningen Mona Kanzler och Christer Engman, för att bildspelet skulle kunna förverkligas.

Christer Engman berättade för besökarna, att intresset var stort från de boende och även från de som tidigare bott i byn, för att lämna foton, som skulle få användas till bildspelet.

Mona Kanzler och Christer Engmans fina arbete med bildspelet blev mycket uppskattat.

Annons

Annons

Bygdegårdsföreningens styrelse hade ansökt om pengar hos Nordanstigs kommun och dess Utvecklingsfond, för inköp av en scanner för att kunna scanna in alla bilder. Ansökan beviljades.

Ett stort arbete påbörjades med att sammanställa, sortera och få en sammanhängande berättelse om vår kära by Sågtäkten, förr och nu.

Christer Engman som skött den tekniska delen hade valt som musik på bandet, Årstiderna av Vivaldi.

Lena Liljedahl från nöjekommittén framförde ett varmt tack för den fina kvällen!

Elsie Bäcklund Sandberg är berättarrösten i bildspelet.

Det finns ett stort intresse att bevara kulturarvet, men också att utveckla byn Sågtäkten. Elsie berättade om den Utvecklingsgrupp som finns i byn och som målmedvetet arbetar för bland annat att det ska kunna byggas ett seniorboende i byn! Glädjande är att det finns en byggherre som är intresserad, vi bara hoppas att det kan bli möjligt!

Under kaffet med hembakt bröd, fortsatte samtalen med möjlighet att titta i Sågtäktsboken, som även fanns att köpa.

Lena Liljedahl från nöjeskommittén framför ett varmt tack till Mona och Christer för det fina arbetet med bildspelet. Lena som inte bor i byn, kände sig rörd över att se det stora intresset i Sågtäkten, att bevara kulturarvet.

Annons

Hon beskriver hur hon själv besökt den by där hon växt upp och med sorg fått uppleva, hur saker har fått förfalla.

Lena välkomnade också till kommande aktiviteter i bygdegården, nu närmast Sagostund för vuxna. Kvällen avslutades med ett varmt tack till alla och visst var det så, att vi kände historiens vingslag mycket tydligt när vi vände hemåt, efter den fina kvällen i gemenskap!

Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan