Annons

Annons

Annons

Ljusne

Insändare
Ljusnebornas rätt till god samhällsservice

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ljusne i Söderhamns kommun är hårt drabbat när viktig samhällsservice lämnar bygden. Först försvann den privata hälsocentralen och sen det privata apoteket. Länge har den nyliberala ideologin fått styra välfärdens verksamheter, men vi är många som har sett vilka konsekvenser det får.

Det är självklart att vinstdrivande, privata bolag inte tar ett samhällsansvar. Det är inte deras uppgift, det är att göra vinst åt ägarna. Därför är inte privatiseringar av välfärdsverksamheter en lösning – det är en kassako för privata bolag.

Både hälsocentralen och apoteket har försvunnit i Ljusne.

Bild: Therese Nilsson

Annons

De får sin finansiering av skattemedel, riskerna bär vi skattebetalare åt dem. Det är vi som får ta ansvar när de lämnar oss i sticket. Därför ska inte privata bolag bedriva vård eller apoteksverksamhet. Det har slagit sönder en välfungerande infrastruktur där vi kunde veta på vilket apotek som medicinen fanns, att mediciner fanns i lager och att vårdkedjor kunde hållas ihop.

Annons

Apoteken såldes ut till underpris av en högerregering. Wallenberg var en av dem som billigt köpte en del av apoteken och sålde dem med stor vinst. De privata ägarna fick betalt av staten för att hålla apoteken på landsbygden öppna, men de gav inte tillräckligt med vinst, därför försvann de.

Med privatiseringen slogs infrastrukturen kring medicinhanteringen sönder. De olika privata bolagen vet inte var den medicin som de själva inte har finns att få tag i. Det har blivit smink, tuggummi och skönhetsprodukter som tar över allt mer och lagerhållningen av mediciner upphörde då högerregeringen ansåg att marknaden skulle sköta den. Resultatet av det ser vi nu och medicinhyllorna gapar tomt på många håll i landet.

Ljusne bör ha ett apotek. Det underlättar framför allt för de äldre som ofta har behov av medicin. Det blir nära att hämta ut och få hjälp. Det underlättar för hemtjänsten med tillgången till ett apotek på plats och det blir lätt att hämta ut mediciner åt de äldre, som de ansvarar för.

En god samhällsservice på orten är viktig för inflyttning och minskar kostnaderna för invånarna, då de slipper resa till den. I Ljusne bor det fler äldre än genomsnittet i Söderhamns kommun. Det är även det mest socioekonomiskt utsatta området och där nästan en tredjedel, av de boende, inte ens har tillgång till bil.

Annons

Vänsterpartiet har nu agerat i kommunen, i regionen och i riksdagen för att på olika sätt lyfta frågan, för att trycka på och för att vi gemensamt ska lyfta frågan till regeringen för att landsbygden och Ljusne ska få tillgång till apotek.

Anton Larsson (V), ledamot i kommunfullmäktige i Söderhamn

Ulla Andersson (V), regionråd i opposition på Region Gävleborg

Samuel Gonzalez Westling (V), riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan