Annons

Annons

Annons

Bjuråker

Läsartext
Höstutflykt till Svågadalen

Detta är en läsartext.

Jättendals stickkafé plus Gnarps syförening (Nordanstigskustens församling) på höstutflykt till Svågadalen den 26 september.

Tidigt en regnig morgon gav sig bussen av från Gnarp/Jättendal/Harmånger lastad med 28 damer, några rollatorer och kryckor, gott humör och höga förväntningar i bagaget. Busschauffören Anders Broberg, servade med hjälp vid upp- och nedstigning i bussen och gav många berättelser genom bygderna.

Prästen Peter Södergård tog emot oss i kyrkporten vid Delsbo kyrka. Han berättade om den originella kyrkans historia. Här har stått en kyrka sedan 1200-talet men efter utbyggnader och bränder beslutades det småningom vid mitten av 1800-talet under prosten Landgren 1842-1876, att den skulle byggas om och fick då formen av en basilika (Italiensk modernism på den tiden).

Annons

En Mariastaty ”Maria på månskäran” kommer från Haaken Gullessons verkstad (1500-talet). Maria står på en månskära, där mångubbens ansikte finns avbildat i profil. En kyrkråtta gömmer sig bakom hennes fötter. Råttan är en av flera, gjorda av virkat ullgarn och gömda på olika ställen i kyrkan. Det hör till kyrkans barnaktiviteter att gå runt och leta efter dem.

Annons

Efter visning av vackra mässkrudar med delsbosöm och efter att vi bjudits på kaffe inne i kyrkan fortsatte vi mot Svågadalen. I Ljusdal fick vi en rundtur bland graffitikonstverk på husfasaderna. De var gjorda av olika konstnärer och uppfattades olika vackra som konstverk.

Nästa stopp var på Svågagården, ett projekt som drogs igång på 1980-talet av en lärargrupp när kommunen ville lägga ner skolan. Med stöd av Hudiksvalls Kommun och många frivilliga krafter kom Svågagården till, ett stort kulturhus som rymmer det mesta. Idag förvaltas detta av en lokal byaförening och ägs av Hudiksvalls bostäder och Ängebo Folkets hus.

Prästen Peter Södergård tog emot gruppen i Delsbo kyrka.

I den ljusa vackra matsalen serverades buffé vid småbord och vi lät oss väl smaka av fläskfilé med hemkokt äppelmos och färska grönsaker till.

Sen blev det samling i kyrksalen och Inger Enros läste en text. Vi sjöng psalmer till ackompanjemang av Kjerstin från Gnarps Syförening och därefter tog Inger fram lottringar. Alla på resan hade tagit med sig en enklare lottvinst som lagts upp på ett bord och nu var det dags för dragning. Somliga hade turen att vinna flera gånger andra tog en vinst och några blev också utan som det brukar bli.

Annons

Annons

Hemresa med stopp i Hassela Nu var de flesta av oss trötta och belåtna och hemresan gick snabbt via den bredare vägen norr om Svågan, ut till Hedvigsfors och sen norrut till Hassela. Vi satt och halvsov i bussen när Anders meddelade att vi skulle göra ett stopp hos hans svägerska i Tyg- och Garnladan. Gissa om alla vaknade till. Vi är ju ett gäng garn- och broderi-beroende handarbetare. På gårdsplan utanför affären dukade Inger upp till dagens eftermiddagsfika och alla fick tid att fynda garn eller bara fika. Regnet höll sig undan just där, annars regnade det till och från hela dagen. Bussen gick via Gnarp och i Jättendal hoppade jag av vid 17-tiden. Några fortsatte till Harmånger och sist hem var väl busschauffören som varit en utmärkt ciceron och berättat om driftiga och originella nytänkare som bland annat utvandrat från Hassela. Tack Anders och Tack Inger för en minnesvärd resa!

Ann-Christin Jäderholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan