Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Läsartext
Mentorer ska stötta och hjälpa de med afasi

Gävleborgs afasiförening har samlat berättelser från personer med afasi och utifrån det sett ett behov av att få träffa andra med afasi och få känna sig delaktiga i samhället. Att själv få kunna uttrycka vad man vill, funderar över med mera.

Detta är en läsartext.

Projektets mål är att vi som inte har afasi bjuder in och gör det tillgängligt för samtal med andra samtalsstrategier än bara talet. Det kan vara att ge tid, använda penna och papper, skriva stödord och bildstöd med mera.

Mentorer Anders Jonsson, Brita-Karin Leander, Jan Larsson, Calle Enqvist, Clary Söderstedt, Cicki Dahlqvist inte med på bild.

Därför startade Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg tillsammans med Gävleborgs afasiförening projektet Afasi-kommunikation, delaktighet.

Mentorerna vill stötta och hjälpa andra med afasi. De har berättat att de själva skulle ha velat träffa någon när de fick sin stroke för att höra någon annan hur det har gått för den och få tips på hur man ska hantera olika situationer man hamnar i sin vardag. Men att det då inte fanns.

Annons

Annons

Nu finns det sex personer som själva har afasi och som har valt att bli mentorer. I sitt arbete som mentor får de stöd av projektinspiratörerna. Vill man träffa en mentor så kontaktar man projektet och man får sedan ett brev med mer information om vilken mentor man kommer att få träffa.

Mentorn tar sedan kontakt och ni bestämmer hur ni vill ha samtalet. Det kan vara via telefon, träffas för en fika och digitalt.

Projektet har även samtalsgruppen Träffpunkt afasi, som har byggts upp efter önskemål från personer med afasi. Att man vill kunna träffas utan anhörig eller assistenter och samtala om det man känner för. Några av samtalsämnena: Afasi, stroke, rehabilitering, favoritgodis, sport med mera.

Man träffas cirka en gång i månaden i Studieförbundet vuxenskolans lokaler. Bland annat på orterna Delsbo, Bollnäs, Söderhamn, Gävle, Sandviken.

Träffpunkt afasi i Delsbo.

I dagsläget har de stöd av projektinspiratörerna för att utforma träffarna så att de så småningom ska kunna göra detta så självständigt som möjligt.

Bildstöd hos apotek och klädesaffärer togs fram i samband med Afasidagen den 10 oktober 2021. Det delades ut till alla apotek i länet och de flesta klädesaffärer och finns i kassan hos dem. Tanken med bildstöden är att man kan få hjälp med att underlätta samtalet vid ett besök. Man kanske inte har sitt eget kommunikationsmaterial med just då eller har inte något som passar för detta besök.

Annons

Annons

Bildstöd för apotek.

Du når projektet via:

E-post: [email protected]

Telefon: Projektledare 026-456 17 98

Mer information finns på: www.sv.se/avdelningar/sv-gavleborg/projekt-och-uppdrag/afasi

Christine Nygren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan