Annons

Annons

Annons

Ilsbo

Läsartext
Från linfrö till tråd – etapp 4

Klass 5 i Ilsboskolan fortsätter nu sitt unika projekt att från linfrö få kunskap om växtens olika användningssätt.

Detta är en läsartext.

Elever i klass 5 som jobbar med linet är från vänster: Tilda Andersson, Lina Lindh, Fannie Lundberg, Siri Svedin, Elias Andersson, Olle Söderlund, Liam Hägg och Eddie Wallner.

Annons

Redan när klassen avslutat årskurs fyra under våren planterades frön i skolans närhet. Eleverna fick också vara med och blötlägga 50 kilo sedan länge skördat lin som hembygdsförening inte bearbetat. Under sommaren rötades och hängdes linet på tork. Nu när klassen går i femman har jobbet fortsatt i två etapper.

De fick hämta det rötade linet och rycka upp det kortväxta egenodlade linet. Klassen har även tillsammans med sin lärare Carina åkt till bygdens sista skäkt/stamp som besiktats. Den är dock inte i drift men ett fint besöksmål för alla att få kunskap om hur man förr bearbetade gårdarnas lin. Den förvaltas av Vattlångs bygdegårdsförening och finns nära ån i Vattlång.

Annons

Annons

I Hälsingland fanns traditionsenligt i alla vattendrag liknande linberedningsverk och kvarnar som gav arbete och rikedomar förr i tiden.

Hembygdsföreningens material och olika bearbetningsredskap kommer förstås att lånas och utnyttjas, vilket ger ett bra samarbete.

Ilsboklassen har vid senaste etappen bearbetat sitt skördade lin och tillverkat kransar att hänga på dörr eller huvud.

Nästa etapp skall det rötade linet bearbetas i skolan, stampas, skäktas, häcklas, kardas och spinnas. Blir sista momentet för svårt tar klassen till ull.

I skolan finns Frida att utnyttja, som har kunskap om spinning.

Innan våren förväntas klassen att göra studiebesök i Holmas linspinneri och kanske avsluta med att se lokala gårdsväverier i Ilsbo.

Örjan Tjärnström, Ilsbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan