Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Läsartext
Skogsägare besökte Plyfa i Hassela

Detta är en läsartext.

Ett 40-tal skogsägare från hela Hälsingland ville vara med när Mellanskog i veckan bjöd in till ett studiebesök på Plyfa i Hassela. Det blev ett mycket givande och lärorikt studiebesök. Deltagarna fick lära sig hur grantimmer från Hälsingland förädlas till millimetertunn faner som skickas vidare till golvproducenter i hela Europa och limmas in som en del i parkettgolv.

Annons

Ulf Norling, underhållsbehov vid Plyfa visar upp det stål som hyvlar fram millimetertunn faner av granstockarna.

Sedan Mellanskogs Lars Linde hälsat välkommen tog vd Fredrik Lenz över och gav en utförlig presentation av företaget som verkat i Hassela i nära 100 år och med hundratalet anställda i dagsläget.

Lenz underströk Mellanskogs betydelse som leverantör av högklassig råvara. Företaget använder grövre grantimmer av lite bättre kvalitet. Bulor och kraftiga kvistansamlingar får inte förekomma. I en normal slutavverkning så klarar de flesta stockarna dessa krav.

Annons

TV: Den grova granstocken hyvlas ner till millimetertunn faner

Inbäddat innehåll

En intressant rundvandring gav bilden av ett välskött och fint företag som i snart ett sekel varit bygden trogen. Generationer av invånare och skogsägare har haft sin försörjning säkrad genom fabriken. Många engagerade medarbetare har genom åren varit delaktiga i företagets utveckling från en liten bysåg till en industri som idag har en modern teknik, hög kompetens och kunder över hela världen.

Barkade granstockar på väg in i produktionen

Annons

I den frågestund som följde undrades över namnet Plyfa. Här berättades att det är en förkortning av namnet ”Plywoodfabriken” och den produkt som för några årtionden sedan var företagets signum. Numera tillverkas inte någon plywood men det inarbetade namnet och varumärket lever kvar.

Sven Bergström Trolin

En decimetertjock stolpe är det som blir kvar när grantimret gått genom processen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan