Annons

Annons

Annons

Insändare
Stötta Irans kvinnor!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I över 40 år har Irans kvinnor levt under förtryck. Maktfullkomliga män styr kvinnornas liv med inskränkande lagar och regler. Slöjtvånget kränker kvinnors rättigheter varje dag. De förnekas den grundläggande rättigheten att själv välja hur de vill klä sig, hur de vill leva.

Men utsattheten för kvinnorna stannar inte vid detta. I Iran har gifta kvinnor inte juridisk rätt att neka sin man sexuellt umgänge, våldtäkt inom äktenskapet erkänns inte. Det finns inget förbud mot våld mot kvinnor i hemmet. Mammor förlorar normalt vårdnaden över sina barn när barnen nått en viss ålder. För skilsmässa krävs vanligtvis mannens samtycke, och kvinnors vittnesmål är endast värt hälften av en mans i domstol.

Annons

Annons

Att se Irans kvinnor gå i täten för detta är överväldigande, skriver insändarskribenterna Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor och Matilda Sundquist Boox, distriktsordförande S- kvinnor Gävleborg.

Bild: TT

Det vi nu ser av folkliga upplopp i Iran är efterlängtade och välkomna protester som S-kvinnor helhjärtat står bakom. Med livet som insats bränner kvinnor sina slöjor och klipper sitt hår. Trots säkerhetsstyrkornas hårda svar står de upp för sin rätt till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Att se Irans kvinnor gå i täten för detta är överväldigande. Deras mod och målmedvetenhet väcker beundran och handlingskraft som ger eko världen över. Det här är inte den första revolutionen – men förhoppningsvis den sista. Irans kvinnor har fått nog, och omvärlden måste göra allt vi kan för att stötta deras kamp.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor

Matilda Sundquist Boox, distriktsordförande S-kvinnor Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan