Annons

Annons

Annons

Strömsbruk

Läsartext
Musikfesten i Strömsbruk tillbaka

Detta är en läsartext.

I nästan två decennier har Jussi Björlingsällskapet anordnat en ”minifestival” i Strömsbruk. Valet av ort kommer sig dels av, att Jussi Björlings far, David, föddes här, och dels av, att det här finns en utmärkt lokal för ändamålet, Strömshall. Stefan Olmårs, sekreterare i sällskapet, är den som i alla år varit huvudman för festivalerna, som alltså hålls till minne av vår store sångare, Jussi Björling.

Programmet inleddes lördagen den 3 september med att Ströms Bruksorkester med hundraåriga anor gav en konsert under en timma. Därefter följde huvudnumret, tre unga sångare, sopranen Sabina Bisholt och tenorerna Fabian Düberg och Markus Pettersson, som framförde femton sånger och operaarior, Sabina Bisholt och Fabian Düberg tillsammans med pianisten Bengt Andersson, som också framförde ett eget nummer, Franz Liszts ”Waldesrauschen”. Markus Pettersson ackompanjerades av sin fru, pianisten Amanda Elvin.

Annons

Annons

Programmet inleddes lördagen den 3 september.

Den fulltaliga publiken bestående av medlemmar i Jussi Björlingsällskapet men också, och till största delen, personer boende i trakten, fick först höra Fabian Düberg, vars röst särskilt visade sig lämpad för operett, men som också är särskilt intresserad av den sceniska framställningen, alltså skådespeleriet. Sabina Bisholt är en mogen artist med en väl egaliserad röst, och hon har bl.a. sjungit Mimi i Puccinis La Bohème på Stockholmsoperan. Markus Pettersson är tidigare mottagare av Jussi Björlingsällskapets stipendium 2015. Bland mycket annat har han sjungit Rodolfo i La Bohème och har en lyrisk-dramatisk röst, som också kan komma att visa sig lämplig för vissa wagnerroller så småningom. Sammanfattningsvis bjöds publiken på högklassiga framföranden av tre sångare med tiden för sig.

Efter att en middagsbuffet serverats, fortsatte programmet på lördagskvällen och med fortsättning på söndagsförmiddagen med att den sakkunnige Nils-Göran Olve, tidigare ordförande i Operavännerna, samtalade med sångarna och pianisterna. Harald Henrysson, författare av A Jussi Björling Phonography och tidigare intendent för Jussi Björlingmuseet i Borlänge, spelade några av Jussi Björlings inspelningar och kommenterade dem initierat, och slutligen berättade trubaduren Jan Hammarlund om sopranen Hjördis Schymberg, som var den sopran Jussi Björling helst sjöng mot i Stockholm, och som Jan Hammarlund skrivit en bok om. Och en ny festival lär det bli i Strömsbruk, om Stefan Olmårs får bestämma. ”Jag håller på så länge jag orkar”, säger han.

Calle Friedner

(Jussi Björlingsällskapet bildades 1989 och har systersällskap i Storbritannien och i USA. Calle Friedner är pensionerad musikjournalist med 30 år som producent på Sveriges Radios P2 samt därefter 17 år som skribent och redaktör för Kammarmusikförbundets tidskrift KammarmusikNytt. Sedan 2015 är han redaktör för Jussi Björlingsällskapets tidning.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan