Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Läsartext
Hembygdsstämma på Kämpens

Det har varit en fin sommar för hembygdsrörelsen. Hembygdsgårdarna runt om i landskapet har haft många besökare och många olika evenemang.

Detta är en läsartext.

Hälsinglands hembygdskrets har haft årsstämma med festligheter på Kämpens hembygdsgård. Ett 50-tal ombud var närvarande när ordförande för Bollnäs sockens hembygdsförening, Bertil Hult, hälsade välkommen till Bollnäs.

Kretsens ordförande Sven Gunnar Englund, Skog, inledde förhandlingarna och hedersordföranden Jan-Eric Berger, Trönö, valdes att leda årsstämman.

Det rapporterades från olika hembygdsföreningar och det framkom att det varit en fin sommar med många besökare. Vissa renoveringar har gjorts på kretsens hälsingegård, Karlsgården i Järvsö, och årsboken Hälsingerunor har sålts bra och gett ett ekonomiskt överskott.

Hälsinglands hembygdskrets har cirka 9 000 medlemmar och det finns i regel en hembygdsförening i varje socken.

Annons

Kjell Grönberg, Delsbo, till vänster, avtackades för 16 år i styrelsen. Sven Gunnar Englund, Skog, ordförande, Anita Landin, Ljusne, ombud för Bölans hbf, Garik, som berättade om sin flykt från krigshärjade Ukraina samt hedersordförande Jan-Eric Berger, Trönö.

Annons

Hembygdsrörelsens fyra visioner är att värna kulturarvet över tid, vara en välkomnande rörelse som möter människors kulturintresse , verka i lands- och stadsbyggnad samt att spela en stor aktiv roll för en hållbar samhällsutveckling.

Vid årsstämman hade man besök av Garik, som flytt från sitt krigshärjade land Ukraina. Han berättade om sin flykt, om kriget som totalförstört hans hemland och vilka tankar han har för framtiden. Han kommer från en stor stad och har nu bosatt sig i Trönö med sin familj. Hans samtal gjorde ett starkt intryck.

Årsstämman avslutades med en festlig måltid.

Det förekom musikunderhållning och guidning av Kämpens hembygdsgård. Det bjöds på en god middag med fin avslutning och helgmålshögtid.

Styrelsen fick följande utseende: Sven Gunnar Englund, Skog, ordförande, Ninni Bagge, Järvsö, Örjan Tjernström, Ilsbo, Lennart Rohdin, Ljusdal, Bertil Hult, Bollnäs, Göran Bratt, Rengsjö, Eva Edström, Lindefallet, Gun Marie Swessar, Alfta och Alf Norberg, nyvald, Hudiksvall. Jan-Eric Berger, Trönö, är hedersordförande.

Revisorer blev Karl Arne Zeider, Bjuråker och Lillemor Ohlin, Delsbo.

Annons

Bertil Hult informerade om Kämpens hembygdsgård.

Annons

Kjell Grönberg, Delsbo, som varit med i styrelsen i 16 år avtackades med en minnesgåva.

Valberedning: Ann Kristin Hellman, Kilafors och Gävle,Karin Eriksson, Delsbo och Jan Eric Berger, Trönö.

Redaktionskommitté för Hälsingerunor: Jan Eric Berger (ansvarig utgivare), Elvi Sandberg, Hudiksvall och Anne Brügge, Delsbo.

Nästa årsstämma kommer förläggas till Järvsö i samband med att Järvsö hembygdsförening fyller 100 år.

Jan-Eric Berger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan