Annons

Annons

Annons

Orientering

Läsartext
Lägerdag på Hölick för Hudikorienterare

Orienterare letar gärna fina skogar och spännande terräng, och orienteringsklubben i Hudiksvall, Hudiksvalls OK, har inför säsongen färdigställt en ny karta över Hölick, via avtal med markägaren Sveaskog, för klubbens verksamhet men också för allmänheten i friskvårdsprojektet hittaut.

Detta är en läsartext.

Några av de 30 stycken som deltog hela eller delar av dagen. Övre raden: Mårten Lindqvist, Catherine Vennberg, Viveca Ceasar, Johan Sidenvall, Irma Jonsson, Jonas Lindgren, Elin Jonsson, Markus Jonsson, Rut Sidenvall, Aron Sidenvall, Lennart Winberg, Wilmer Wennberg, Marie Zetterberg. Nedre raden: Freja Lindqvist, Hector Lindqvist, August Lindqvist, Alva Ceasar, Gustav Ceasar, Axel Jonsson, Filip Zetterberg, Max Zetterberg. Foto: Stefan Gunnarsson

Annons

Lägerdagen började med samåkning ut till en vändplan i skogen på Hölick där första träningen arrangerades. Kartor med en utritad kontroll eller en kort bana med tillhörande skärmar som nu skulle sättas ut av löparna, på förhoppningsvis rätt plats i skogen. Vid en sten kanske, en stigkorsning eller nån klurig liten sänka.

Väl tillbaka tog man en ny karta utan skärm, som någon annan just satt ut i skogen. Och så vidare. Det kan vara nog så svårt att hitta en utsatt kontroll men att sätta ut en på rätt ställe kan vara riktigt lurigt.

Annons

Efter lunchsamling vid fisketjärnen Vågen och anslutning av ytterligare några deltagare följde träning på de totalt 16 checkpoints i olika svårighetsgrader som klubben ansvarar för på Hölick.

Några ”tog” alla och några gick en kortare vända och ”tog” några stycken. Varje checkpoint har en bokstavskod som kan registreras direkt i hittaut-appen eller skrivas upp på kartan. Mobiltäckningen på Hölick kan variera så här ute rekommenderas att inte förlita sig enbart på appen. Papperskarta, kompass och penna bör man ha med.

Annons

Roligt nog träffade nog alla av oss på flera ”hittautare” med kartan i högsta hugg. Små stigar är också redan upptrampade till checkpointsen men om några år är de övervuxna och försvunna igen. Men med en bra placering av checkpointsen styr man givetvis vart deltagarna rör sig och gamla stigar kan genom detta också trampas upp och kan locka fler att gå även efter att checkpointsen plockats in i höst.

Hittautcheckpoint och orienteringsskärm vid ett gammalt spisröse Foto: Stefan Gunnarsson

En del av checkpointsen sitter i naturreservatet och för detta har klubben fått okej från Länsstyrelsen.

Efter aktivitet, bad och lek dukades en knytkalasfikabuffé upp med utsikt över havet vid Hölicks kapell. Några måsar var nog lite småsugna på allt gott men vi rensade själva snabbt bland korgar och påsar.

Vårsäsongen för orienteringsklubben närmar sig sitt slut. Sommaren bjuder på ett riksläger i Idre för några av de lite äldre ungdomarna, solskolan för nybörjare och några tävlingar. På sensommaren står föreningen värd för årets Hälsingeläger där ungdomar från alla Hälsinglands föreningar träffas och tränar tillsammans under några roliga dagar. 

Tack Hölick för en härlig dag i riktigt fin skog.

Stefan Gunnarsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan