Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Paret åkte till Ukraina med förnödenheter – återvände med elva flyktingar och en katt

På skärtorsdagen inledde Frida Stoltz och Johan Landewall resan till Ukraina från Strömsbruk. När de några dagar senare påbörjade färden tillbaka hade de elva personer på flykt och en katt med sig.

– Vi kommer göra allt vi kan för att de vi hjälpt ur Ukraina ska få bra boenden i Sverige, säger Frida Stoltz.

Text: 

Det var den sjunde resan som hjälpinsatsen Skicka vidare till Ukraina genomfört i olika konstellationer, som inleddes under skärtorsdagen. Frida Stoltz och Johan Landewalls Mercedes Sprinter med släp var fullastad med mat, elverk, sjukvårdsmaterial, engångsartiklar och hygienartiklar när de åkte mot Tystberga.

För Johan Landewall och Frida Stoltz blev det en annorlunda påsk.

Bild: Privat

Där mötte de upp Kristina Leivik och Lars Dahl, som är ytterligare två av alla som är med i insatsen.

– Där lastade vi om det vi hade och mycket mer som samlats in där till ytterligare två fordon, en personbil och en minibuss. Under långfredagen påbörjade vi resan mot Ukraina via Skåne och Polen, säger Frida Stoltz.

Annons

Annons

Redan innan de åkte hade de kommit överens om att de skulle hämta Fedir Muravko och hans systerdotterdotter Iryna Seniuk och katten Vasilina, som skulle komma till ett förberett boende i Bergsjö.

– Fedir har varit mycket i Nordanstig och har många vänner där. Det är många som har varit oroliga och väntat på information om att han är i säkerhet, säger Frida.

När de insåg att de skulle ha många platser över i sina fordon lade de under påskafton ut en tråd i några grupper på Facebook om att transport skulle finnas från Lviv under söndagen.

– Det var så vi kom i kontakt med en person i Sverige som kände till nio personer som kunde ta sig till tågstationen i Lviv, säger Frida.

Johan Landwall tillsammans med Fedir Muravko och hans systerdotterdotter Iryna Seniuk.

Bild: Privat

Hon berättar att de under söndagen åkte in över gränsen till Lviv för att lämna över förnödenheterna till deras kontakt vid ett hjälpcenter – en plats som de redan besökt vid sex tidigare tillfällen, för att lämna mängder av artiklar och hjälpa flyktingar att ta sig över ukrainska gränsen på tillbakavägen.

– När de lastat av alla tre bilarna och hjälpt till att fylla en lastbil som skulle vidare till det hårt drabbade området Cherson, så hämtade vi personerna på tågstationen i Lviv, säger Frida.

Iryna Seniuk med sin lilla katt Vasilina.

Bild: Privat

Annons

Hon berättar att det på vissa sätt var svårt att förstå att de befann sig i ett land i krig.

– Där var finklädda människor på väg till kyrkan, lekande barn på gatorna och öppna affärer. Det som vittnade om annat är sandsäckar, militärposteringar och de sorgsna, trötta – men beslutsamma blickarna hos lokalbefolkningen.

Annons

Ytterligare en händelse skulle påminna om den verklighet som råder.

Under tiden då Frida befann sig på hjälpcentret öppnades plötsligt dörren till det rum som hon och en annan person från centrat befann sig i, varpå någon skrek något på Ukrainska.

Frida berättar att frimärket illustrerar händelsen i början av kriget, då en gränsvakt vid Ormön yttrade orden "Russian warship go fuck yourself". Hon fick det av en kvinna på hjälpcentret. Som bakgrundsbild på sin mobiltelefon hade hon samma bild.

Bild: Privat

– Här hann jag tänka att "nu kommer bomberna..." men istället så fick plötsligt alla väldigt bråttom ut till huvudgatan. Förbi åkte två polisbilar med blinkande sirener, en buss full av unga killar i militäruniformer följt av en bårbil som transporterade en stupad soldat. En ung kille som en gång levt ett vanligt liv i den stad vi nu befann oss i, säger Frida och fortsätter:

– Där föll vi alla ner på ett knä på marken, ukrainska flaggor vajade sakta i vinden och kriget blev plötsligt väldigt väldigt påtagligt. En surrealistisk upplevelse i min i övrigt skyddade vardag.

Hela sällskapet, förutom Iryna Seniuk och katten, samlat utanför vandrarhemmet i Polen.

Bild: Privat

Annons

När de påbörjade hemfärden hade de totalt elva personer på flykt från några av de värst drabbade områden i Ukriana. Tre äldre personer, tre mammor, en yngre kvinna och fyra barn i åldrarna 6 till 16 år. Och katten Vasilina.

Frida berättar att de bokade vandrarhem för alla i närheten av gränsövergången på den polska sida.

– Där fick de mat, möjlighet till dusch och en varm ren säng. För många var det första gången de åt ett lagat mål mat och något mer än bröd och grönsaker på väldigt länge, säger hon.

"Vi kommer göra allt vi kan för att de vi hjälpt ut ur Ukraina ska få bra boenden i Sverige", säger Frida Stoltz.

Bild: Privat

Annons

Några timmar efter att de tagit sig över landsgränsen till den polska gränsen fick de höra om attackerna mot Lviv.

– Vi fick information om attacken via flyktingarna tidigt på morgonen, redan innan det hade kommit ut i internationella medier, säger Frida och fortsätter:

– Det är såklart en olustig känsla och vi i gruppen Skicka vidare till Ukraina har bekanta i Ukraina vars släktingar skadades i attacken.

Katten Vasilina fick följa med till Sverige.

Bild: Privat

Nästa steg blir nu att se till att personerna på flykt får lämpliga tillfälliga hem.

– Vi kommer göra allt vi kan för att de vi hjälpt ut ur Ukraina ska få bra boenden i Sverige, några är redan ordnade och andra verkar vara på väg att lösa sig.

Annons

På plats är personerna vid hjälpcentret väldigt tacksamma för all hjälp och vill skicka ett stort tack till alla i Sverige som hjälper dem.

– Vårt initiativ slutar inte här. Redan nu har vi börjat planeringen av nästa resa, säger Frida.

När Frida och Johan återvände till Strömsbruk under natten mot torsdagen hade deras bil kört 450 mil sedan färden inleddes.

På färjan under hemfärden fick Frida Stoltz ta upp barnen till kommandobryggan.

Bild: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan