Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Insändare
Putins våld och hot måste stoppas!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När PRO i Gävleborg samlas till årsmöte brukar det antas ett gemensamt uttalande omkring PRO:s aktuella intressefrågor. I år är det pensioner, äldreomsorg och tandvård som är angelägna områden för oss att lyfta inför kommande allmänna val.

Men just nu känns krig eller fred i Europa som det helt överskuggande, mot den bakgrunden handlar årets uttalande om Rysslands krig i Ukraina.

Annons

Vladimir Putin styr Ryssland med järnhand och nu har han trappat upp detta genom att anfalla sina grannar i det fredliga Ukraina. Våldet och döden förskräcker omvärlden och nu används taktiken att steg för steg bomba sönder landet. Det är något som känns igen från Putins tidigare anfall på Georgien och Tjetjenien men den här gången har han genomfört attacken oroande nära Västeuropa.

Annons

"Men framför allt måste Putins framfart stoppas", skriver PRO Gävleborg, Anita Walther ordförande, Åke Söderman, styrelsen. Arkivbild genom AP.

Världen tycks bara kunna titta på när hus, skolor, sjukhus och infrastruktur raseras och människor i alla åldrar dödas eller skadas. Miljoner av Ukrainas befolkning är på flykt i Europa och det verkar som att omvärlden är beredda att betala för det, men inte beredda att stoppa invasionen av Ukraina. Putin avskräcker övriga Europa med hot om repressalier om EU-länderna stödjer Ukraina och hotar med att använda kärnvapen och att starta ett tredje världskrig.

Många av våra äldre medlemmar i PRO har en uppväxt som barn under andra världskriget och minns de fasor som resten av Europa fick leva med. Sverige förskonades då men påverkades förstås och det gör vi nu också.

På alla möjliga sätt ska de som flyr från kriget kunna få en fristad och stöd i sin nya livssituation. Men framför allt måste Putins framfart stoppas. Övriga världen och Europa kan inte låta en maktgalen diktator göra precis vad han vill, han måste stoppas nu.

Annons

PRO Gävleborg vill idag uttala vår sorg och bedrövelse över vad som pågår i östra Europa och vädja om fred. Putins makt och krigsmakt måste stoppas!

Tillsammans borde världen också lägga all sin kraft på nedrustning, i stället för ökade försvarsresurser!

PRO Gävleborg, Anita Walther ordförande, Åke Söderman, styrelsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan