Annons

Annons

Annons

Lilian Sjölund

ledare liberalNy statsminister

Lilian Sjölund
Reder hon upp den här röran blir hon sannerligen historisk

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Annons

Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Innan dagen är slut har SD utropat sig till segrare, MP hoppat av regeringen och en ny statsministeromröstning måste genomföras. En unik dag i svensk politik. Vad vann Centerpartiet? Och hur reagerar väljarna på kaoset?

(Texten har uppdaterats)

Centern hade föresatt sig att hålla ytterkantspartierna stången den här mandatperioden. Så därför röstade de för Magdalena Andersson (S) som statsminister men mot den budget där de själva fått igenom, med Centerögon sett, betydande sakpolitik.

Förklara den logiken, den som kan.

Valet stod mellan en glad bild, en annan där Magdalena Andersson (S) torkar en rörd tår ur ögat efter att hon blivit vald till partiordförande. Det fick bli den tredje: En sammanbiten och bestämd socialdemokrat som intar podiet som Sveriges första kvinnliga statsminister.

TT bild

Annons

För det här kommer inte att bli lätt.

Annons

Tveksamheterna kring bildvalet kom sig av att det verkligen inte är klart i svensk politik "förrän den feta kvinnan sjunger". Bäst att lägga in en brasklapp direkt att detta är ett uttryck och inte handlar om de kvinnliga partiledarnas utseenden. Så har nu en gång det svenska debattklimatet blivit, att allt tolkas bokstavligen. Vi kan kalla det för Hultqvists "lex-sminkade-gris".

Utom de politiska löftena då. De kan tolkas, omtolkas och till slut gå varvet runt så att det blir svårt att hålla reda på var de där röda linjerna, som partierna populärt svänger sig med, egentligen går.

Sedan valet 2018 har det politiska tumultet pågått på riksplanet. På grund av det jämna valresultatet och den svenska blockpolitiken har låsningarna och beröringsskräcken varit mer dominerande än reella reformer.

Stefan Löfven (S) manövrerade sig fram på skickligt förhandlarmanér för att behålla makten. På köpet fick han ett groende missnöje i LO-leden – många kände inte igen den socialdemokratiska politiken i Januariavtalet.

Centerpartiets Annie Lööf lyckades få Löfven att hålla V:s Jonas Sjöstedt utanför förhandlingsdörren. Det var här Nooshi Dadgostar (V) såg sin chans: Hon citerar Per-Albin Hansson, hon refererar till arbetarrörelsens kärnvärden, hon driver på om rimliga hyror, sjukförsäkringen och nu senast, höjda pensioner för de pensionärer som lever på marginalen.

Magdalena Andersson förstår att hon måste ta Vänstern på allvar. På tisdagskvällen såg det ut som om hon nog skulle slå mästerförhandlaren. Förutsatt att hon lyckades få med både Vänstern och Centern på såväl statsministeromröstningen som budgeten.

Annons

Annons

Resultatet kan bara förstås som att de inom Centerrörelsen som struntar i röda linjer men inte i röda skynken, höjt rösten.

Men varför göra något enkelt så här tio månader fram till ordinarie val?

Resultatet kan bara förstås som att de inom Centerrörelsen som struntar i röda linjer men inte i röda skynken, höjt rösten. Att förklara för väljarna att vi kan absolut inte gå med på höjda pensioner för de svaga pensionärsgrupperna men däremot släpper vi fram en budget som Sverigedemokraterna haft stort inflytande på, är förstås Centerpartiets sak.

Men med alltmer utkristalliserade vänster-höger-block är ändå frågan var det lämnar Centerpartiet.

Som om inte Magdalena Andersson fick nog med bekymmer direkt, gnisslar regeringspartnern Miljöpartiet: Partiet måste ta ställning till om de verkligen kan sitta kvar i en regering som får till uppgift att, i deras ögon, genomföra en miljöfientlig ekonomisk politik.

Vid 16-tiden på onsdagen, efter budgetvoteringen, stod det klart att M-KD-SD-budgetförslaget gick igenom vilket i praktiken innebär att S-MP-regeringen får regera på oppositionens budgetförändringar – en skillnad på omkring 20 miljarder. Rent konkret innebär det bland annat den omdiskuterade familjeveckan försvinner och att bensin- och dieselskatten sänks med 50 öre.

16.45 höll så Miljöpartiets språkrör presskonferens och meddelade att partiet lämnar regeringen. Märta Stenevi (MP) kallade Centerns agerande för kulmen på det politiska spelet och att MP inte kan sitta i en regeringen som ska administrera SD:s "slakt på klimatarbetet".

Tja, vad händer nu? Ytterligare en statsministeromröstning måste genomföras. Magdalena Andersson må vara historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men hur länge får hon sitta i Rosenbad?

En helt unik dag i Sveriges politiska historia är snart slut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan