Annons

Annons

Annons

Annons

Därför är ”alla” förkylda just nu

Host, prosit och aj. Förkylningarna sprider sig över landet. Men varför? Beror det på pandemin? Och hur gör man för att skydda sig? En expert ger svaren.

Hosta, snörvel och feber – det är förkylningstider. Arkivbild.

Annons

Peter Bergman, läkare och forskare vid Karolinska institutet, har bra koll på förkylningsvirus och kroppens immunförsvar. Här försöker han besvara sex just nu febriga frågor om svenskarnas hälsa:

Hur är det ställt med svenskarnas immunförsvar så här i pandemins slut?

– Pandemin har ju påverkat vårt beteende, hur vi umgås och träffar andra människor väldigt mycket. Man skulle kunna säga att vi har tappat en säsong av naturlig boost för immunförsvaret vad gäller de 20-talet förkylningsvirus som vanligtvis cirkulerar omkring i olika grupper och åldrar och under olika perioder.

Det är många sjuka nu. Hänger det ihop med pandemin?

– Vi har som sagt ändrat vårt beteende och det har naturligtvis påverkat oss. I och med det är det många fler som är mottagliga för de här förkylningsvirusen den här hösten än tidigare. Lever man väldigt isolerad under en lång tid och sedan plötsligt exponeras för massa människor, precis som hänt nu, då tar det en tid innan man snurrat igenom alla de här virusen igen.

Annons

Annons

– Nu har vi börjat umgås igen och träffas i affärer och pubar, då är vi tillbaka där vi var innan. Men de flesta blir ju inte så sjuka att de behöver vårdas på sjukhus. Det är inte virus som covid, det här är virus som vi kan hantera, så att säga.

Vad kan jag själv göra för att stärka mitt immunförsvar?

– Det är faktiskt ganska svårt att direkt stärka sitt immunförsvar. Men man kan undvika att sätta ner det. Det handlar om att ta hand om sig helt enkelt. Sova bra, äta bra, undvika negativ stress. Det har funnits mycket diskussioner om man ska äta vissa saker eller tillskott, det kan eventuellt vara bra för vissa grupper, men det viktigaste är att ta hand om sig och kroppen.

Det sägs att man måste bli sjuk för att bygga upp immunförsvaret, stämmer det?

– Nja, det är väldigt mycket immunitet som byggs upp utan att man får symtom. Att vara sjuk betyder ju att man har symtom på en infektion. Och det är väldigt mycket saker som händer i kroppen utan att man behöver bli sjuk själv för att bygga immunitet. Det händer hela tiden när man träffar andra och rör sig ute, då får man en viss boost till sitt immunförsvar bara genom att leva sitt vanliga liv.

Om jag redan är krasslig kan jag dricka eller äta något speciellt som hjälper kroppen att kriga mot förkylningen?

– Nej, kroppen har väldigt mycket kapacitet redan. Det man ska göra är att undvika att försämra kroppens förmåga att försvara sig. Vi har ett fantastiskt immunförsvar som håller i gång och gör att en människa, som inte har andra underliggande sjukdomar, bara behöver vila och dricka och försöka ta hand om sig. Framför allt vila och hålla sig borta från andra människor så att man inte smittar andra. Sedan gör kroppen jobbet själv, utan några extra tillskott eller extra åtgärder.

Annons

Annons

Hur länge ska vi dras med förkylningstiderna, när kommer ljusningen?

– Det är många faktorer som styr att det här kommer någonstans runt oktober–november. Mycket beror på klimatet vi har, att det blir torrare. Då förflyttas de här partiklarna lättare, de kommer längre ned i våra luftvägar. Just luftfuktigheten spelar stor roll för smittan i samhället. Sedan lever vi så i skolor och på arbetsplatser att vi exponeras för varandra, så jag tror aldrig vi kommer att komma till ett samhälle där vi är helt fria från luftvägsinfektioner. Men det gäller att hålla dem på en nivå att vi inte behöver stänga ner hela samhället, säger Peter Bergman och lägger till:

– Det vi pratar om nu är ju hela, generella befolkningen, sedan finns det ju specifika grupper som är extra sårbara. Där är det extra noga att tänka på förebyggande åtgärder, framför allt kanske vaccinationer mot corona och influensa. Även om de inte är perfekta är de ett väldigt bra sätt att förebygga många infektioner. Vi ska använda de verktyg vi har.

Fakta

Folkhälsomyndighetens rekommendation

Alla har ett eget ansvar för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och att smitta andra.

Om du får symtom på luftvägsinfektion bör du stanna hemma.

Var uppmärksam på nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla. Genom att stanna hemma när du har symtom minskar du spridningen av alla infektioner som är vanliga under vinterhalvåret, som influensa och RS-virus. Det minskar också risken för spridning av covid-19, om du trots vaccination ändå skulle ha fått infektionen.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Till toppen av sidan