Annons

Annons

Annons

Annons

Rogsta

Insändare
Skydda Siljaskogarna från vindkraften

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bevara detta stadsnära naturparadis, skriver insändaren.

Bild: Karin Bylund

Annons

Det har legat ett blött täcke över en av Hudiksvalls kanske vackraste byar, Silja. Det vrids och vänds i vindkraftverkens vara eller icke vara.

När jag vaknar i Silja och blickar ut över Gansesjön ser jag en ovärderlig stadsnära naturskatt. Jag ser nästan dagligen havsörnar, 1-4 stycken, unga som gamla. Jag ser slagugglor med ungar, häckande duvhökar och fiskgjuse. Många av de arter jag nämner här hittar jag där utbyggnaden kommer att ske. Vi får heller inte glömma de fantastiska orrspel som ofta får vår tidiga morgon att vibrera. Dessa spelplatser ligger exakt där vindkraftverken kommer att placeras och naturligtvis raderas orrspelen helt ut.

Annons

Annons

Skulle jag som privatperson, på något vis, fysiskt skada, störa häckningar eller förstöra biotoper för dessa arter skulle jag med all säkerhet bli straffad med böter och kanske till och med fängelse. Det som jag beskriver är bara ett axplock från en dags naturupplevelse i Siljaskogarna.

Med detta som bakgrund ställer jag mig frågan att man som förtroendevald kommuntjänsteman ens kan överväga denna absurda idé att förstöra detta paradis och än mer anmärkningsvärt är att vissa partier/personer kommer att rösta för denna utbyggnad.

Bevara detta stadsnära naturparadis till Hudiksvalls kommuns framtid, våra barn och barnbarn. Vi pratar och diskuterar dagligen hur vi ska få framtida generationer att spendera mer tid utomhus. Som jag ser det är det ytterst viktigt att skapa just möjligheter för detta, och det nära vårt underbara Hudiksvall.

Jag ber er, förtroendevalda. Sätt er ner och fundera på detta kommande beslut. Jag är helt säker på att det finns andra alternativ där färre människor och djur blir allvarligt drabbade.

Bekymrade Siljabor

Annons

Annons

Till toppen av sidan