Annons

Annons

Annons

Annons

Bjuråker

Insändare
Fiber i Svågadalen!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svågadalsnämnden, Hudiksvalls kommun, har under flera år och över olika mandatperioder arbetat intensivt med att få fiber till Svågadalen, och arbetet har i hög grad varit framgångsrikt. Redan för några år sedan drog det kommunala it-företaget Fiberstaden AB fiber till byarna Brännås-Brändbo och sedan tidigare har samma företag dragit fiber till delar av Ängebo samt till enstaka kunder efter länsväg X772.

Annons

Annons

Att få markbunden fiber till byn kan jämföras med när telefonen kom till byn, skriver insändaren.

Bild: April Caarph

Den tekniska lösningen ”fiber” är en mycket driftssäker leveransform av bredband vilket möjliggör tjänster som internet, tv, telefoni och andra tjänster med hög kvalitet. Fiber kan i dagsläget inte ersättas av något likvärdigt alternativ – åtminstone inte hos oss på landsbygden.

Just nu har Fiberstaden AB inlett ett fortsatt utbyggnadsarbete gällande fiber inom Svågadalen och ett stort antal kunder har i denna utbyggnadsomgång erbjudits fiberanslutning till ett förhållandevis prisvärt alternativ.

Ska denna utbyggnad lyckas krävs dock att huvuddelen av de som erbjuds inkoppling tackar ja.

Vi har fri konkurrens i Sverige, men ingen annan aktör än Fiberstaden AB avser för närvarande att bygga fibernät inom vårt område.

Med anledning av detta är vi oroade över att det för närvarande figurerar privata aktörer som erbjuder ”trådlösa” alternativ till fiber i Svågadalen. Trådlösa alternativ som vad vi vet inte ens finns inom vårt område för närvarande.

Att få markbunden fiber till byn kan jämföras med när telefonen kom till byn. Vi ser det som livsviktigt för att vår byggd ska bli ett attraktivt och livskraftigt område i kommunen där människor vill bo, kunna arbeta hemifrån, och även möjlighet för företagande nu och i framtiden.

Svågadalsnämndens arbetsutskott

Ann-Marie Rosvall, ordförande Svågadalsnämnden, Eva Edström vice ordförande, Hans Schröder, ledamot

Annons

Annons

Till toppen av sidan