Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
INSÄNDARE: En budget som gynnar de flesta i kommunen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens budgetförslag för 2022 innebar det att Ljusdals kommun kan få 21,1 miljoner kronor extra i statsbidrag. Nära hälften av de föreslagna pengarna, 10,1 miljoner, är generell statsbidragsförstärkning.

Bertil Asplund och Marit Holmstrand.

Bild: Carole Tärnudd, Stefan Westerlund

Annons

Annons

Ljusdal finns, enligt finansdepartementet, dessutom med i en grupp om 88 kommuner som är små eller har särskilda utmaningar och föreslås därför få 4,9 miljoner kronor. I extrapotten för kommunen kan också läggas 4,3 miljoner i äldreomsorgslyftet och 1,8 miljoner för att förbättra företagsklimatet.

Det är därför viktigt för oss i Ljusdals kommun att S-budgeten går igenom och att vi därmed får möjlighet att lokalt diskutera hur vi använder vårt extratillskott på bästa sätt. Barnomsorg, utbildning, äldreomsorg och satsningar som kan ge jobb är områden som kan ges nya möjligheter.

Det är inte bara 21,1 miljoner extra till kommunen i regeringens budgetförslag som kan stärka välfärden lokalt i Ljusdal. De allra flesta invånarna får också ett positivt tillskott till sin egen eller familjens budget och vardag om Socialdemokraternas budgetförslag antas av riksdagen.

Finansdepartementet har räknat ut att 2 400 föräldrar i Ljusdals kommun får chansen till mer tid med barnen (4-16 år) om första steget till familjeveckan med tre dagar per förälder (sex dagar för förälder med ensam vårdnad) införs i april 2022.

14 200 kommuninvånare föreslås få förstärkt skattereduktion med huvudregeln 2 820 kronor mer per person och år. För 3 370 pensionärer i Ljusdals kommun förslås höjt inkomstpensionstillägg med upp till 600 kronor i månaden. Dessutom ingår höjt bostadstillägg.

Annons

Personer med sjuk- och aktivitetsersättning tvingas ofta leva med små marginaler. Omkring 500 personer i Ljusdals kommun med nämnd ersättning kan genom S-budgeten få ett drägligare liv med i genomsnitt 10 000 kronor per år i skattesänkning.

Annons

Det gör alltså påtaglig skillnad för välfärden lokalt om Socialdemokraterna får igenom sin budget för staten.

Bertil Asplund, ordförande för Ljusdals socialdemokratiska arbetarekommun, Marit Holmstrand (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal

Annons

Annons

Till toppen av sidan