Annons

Annons

Annons

Trönö

Minnesord Barbro Berger, Trönö: Stor är saknaden

Efter ett innehållsrikt liv har Barbro Berger, Trönö, avlidit i en ålder av 75 år. Närmast sörjande är maken Jan-Eric samt barnen Oddbjörn och Kristian med familjer.

Barbro växte upp på gården Mats-Jons i Bölan, Lindefallet. Efter studentexamen i Söderhamn började hon studera i Umeå. Hon blev filosofie magister i biologi och matematik. Hon kompletterade senare med studier i kemi och fysik.

Efter arbete på Umeå universitet som första amanuens blev det lärartjänst i Los på det nya högstadiet där. År 1973 utnämndes Barbro till ordinarie lärare på Malungs folkhögskola, där hon senare blev föreståndare för miljö- och friskvårdsutbildningarna. Hon besteg Kebnekajse flera gånger tillsammans med sina studenter, och gjorde flera studieresor till Auschwitz. Under tiden i Malung var Barbro aktiv i Svenska folkhögskolans lärarförbund och var under många år ordförande i bergslagsdistriktet. Hon kompletterade också sin utbildning med studier i medicin vid Biomedicinskt centrum i Uppsala.

Annons

Annons

Barbro Berger. Foto: Privat

År 1994 flyttade familjen till Trönö där de under många år haft fritidsbostad. Barbro började då undervisa på den nya högstadieskolan i Kilafors. Där stannade hon till pensioneringen. Hon fortsatte sedan, som volontär, att undervisa i SFI, bland annat i Vågbrokyrkan.

Barbros stora intresse var körsång och musik. Hon var med när Bäckmora Show såg dagens ljus och har sjungit med kyrkokörerna i Los, Malung och Trönö-Norrala. Hon var starkt engagerad i kyrkan, bland annat som kyrkvärd i Trönö, ledamot i kyrkorådet och kyrkofullmäktige i Norrala-Trönö församling. Hon var dessutom aktiv i Act, Svenska kyrkans internationella arbete.

Litteratur var ett annat stort intresse. Barbro hade alltid flera böcker på nattygsbordet. En tid var hon klubbpresident i Inner Wheel. Hon var även sufflös vid Söderblomspelet.

Barbro tyckte om att resa och besökte USA, England, Skottland, Polen, Sovjetunionen och flera andra länder i studiesyfte.

Barbro klarade av att balansera läraruppgiften med ett rikt socialt liv, där den viktiga familjebildningen ingick. Tillsammans uppfostrade vi två söner, båda med karriärer och intressen som gladde henne. Familjens sammanhållning blev stark och kontakterna täta, trots den bestämda uppfattningen att alla skulle utvecklas till självständiga människor.

Barbro och jag träffades mycket unga via centerrörelsen där vi båda var engagerade. Vi fick leva ett rikt liv tillsammans under 58 år. En kort sjukdomstid ändade den aktiva, entusiastiska och vänsälla Barbros liv.

Stor är saknaden.

Jan-Eric Berger med sönerna Oddbjörn och Kristian

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan