Annons

Annons

Annons

Annons

Bergsjö

Minnesord Erik Östberg, Bergsjö: Aktiv trädgårdsentusiast med stort kontaktnät

Den 11 juli avled min pappa Erik Östberg efter några månaders sjukdom, skriver sonen Lars.

Erik Östberg blev 88 år.

Annons

Han föddes 1932 på gården Lars Eriks i Kölsjön, Hassela, som familjen hade som arrende. Familjen bestod av föräldrarna Teodor och Eva, de äldre syskonen Ruben, Herbert och Astrid samt farfar Ante.

Livet på Finnskogen kunde vara tufft men pappas uppväxt var väldigt ljus. Familjen var pingstvänner men med högt i tak för diskussioner och med mycket skratt och glädje.

Av alla historier om bus och sommar kunde nog göras en bok. Fiske, bad skidåkning och snöbollskrig. Av det sistnämnda fick den svärande grannen Pers-Olle sin beskärda del. Framtiden uppe på Kölsjön fanns i skogen men familjen ville försöka få ut något mera av livet. Man fick arrendet på kyrkans löneboställe i Röde, Gnarp, och åttonde maj 1946 startade man färden österut. Pappa berättade många gånger om hur grannen Pers-Emma sprang gråtande efter lastbilarna på morgonen när de for.

Annons

Annons

Pappas bröder hade startat vid fyra på morgonen då en häst inte fick plats i djurbilen. Ruben på en skarspvagn med ardennermara och Herbert på cykel.

Något pappa aldrig kom att acceptera var skövlingen av hemmet och de andra gårdarna på Finnskogen på 70-talet. Hans avsky för vissa ”småpåvar” som låg bakom rivningarna släppte aldrig.

Livet i Gnarp blev lättare fast jordbruket var mer än dubbelt så stort.

Med föreningsliv, idrott och jobb hemma i jordbruket och hos andra blev det ett stort kontaktnät av nya människor.

Bredning av dynga hos Nilssons i Rogsta, när korna slet sig ut på rikstretton och aktiviteter på nykterhetslogen är bara något som hände. En stor sak var när olympiafacklan stannade till i Gnarp på sin väg till Helsingfors 1948.

1957 träffade han mamma Vivi Berg från Strömbacka och de flyttade till Bergsjö året därpå. 1963 flyttade de in i huset på Hallonvägen som blev deras hem i femtio år.

Det blev jobb i skogen åt Ströms och Iggesunds bruk som huggare. Senare Modo och Holmen. 1972 utbildade han sig och blev förman. Omkring 1980 gick han över till inköp och taxerade skog. Ett jobb han verkligen gillade och gick eller åkte skidor många mil i veckan. När han skulle fylla sextiotre gick han i pension och hade inte långsamt en enda dag.

Trädgård med grönsaker, tomater och många blommor var viktigt. När någon vilsen själ en lördagskväll förirrade sig in från Bergsjöparken och gick över trädgårdslanden blev det inte nådigt för den personen.

Annons

Dans, friluftsliv, bärplockning var viktigt. Varje år fanns samma oro för hur det skulle gå för hjortronblomman. Sommarveckan i Tänndalen med familjen Jonsson var också viktig.

2013 lämnade de villan och flyttade en bit bort till en lägenhet.

2016 avled mamma och livet blev annorlunda. Men med ett stort kontaktnät med vänner så fick det gå. Gubbgruppen på kommunens Anhörigstöd var en stor ljuspunkt liksom korvgrillning vid Kråkbäcksjön.

Pappa var aldrig med i pingstförsamlingen men hade hela livet en varm inställning till frikyrkans musik. Därför passade det bra med O hur saligt att få vandra som avslutning på begravningen 6 augusti.

Sonen Lars

Annons

Annons

Till toppen av sidan