Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Miljöpartiet är beredda att ta ansvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Efter förra valet hittade Miljöpartiet tillsammans med tre andra partier en väg framåt för Sverige. Vi har drivit politik för att hejda klimatförändringarna, ta ansvar för landet i en pandemi, för jobb, sjukvård, demokrati och mycket mer - utan att ge högerextrema krafter inflytande över politiken.

Under de senaste åren, med miljöpartistiska bostadsministrar, har bostadsbyggandet ökat kraftigt. Under 2020 färdigställdes det mer än dubbelt så många hyresrätter som 2014, många av dem med investeringsstöd som gör att hyrorna hålls nere. Sedan 2018 bygger vi mer än befolkningstillväxten och nu har vi också börjat beta av den stora bostadsskuld som byggdes upp i början av 2000-talet. Vi vill fortsätta utveckla en socialt hållbar bostadspolitik så att alla som behöver en bostad ska få en trygg bostadssituation med hyror man har råd att betala.

Annons

Annons

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) och Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) samtalar efter omröstningen om misstroendeförklaring. Foto: Claudio Bresciani / TT

Varken Miljöpartiet eller den regering vi bildat med Socialdemokraterna, kommer någonsin gå med på att införa marknadshyror. Vi är glada över att Centerpartiet nu dragit tillbaka sitt krav på fri hyressättning i nyproduktion, ett förslag som varken haft stöd hos C:s egna väljare eller hos medborgarna över lag. Sju av tio är emot marknadshyror.

Krisen är dock i skrivande stund inte över och vi är djupt oroade över hur den situation som nu uppkommit kommer att påverka viktiga och akuta frågor som hanteringen av pandemin, klimatet, ekonomin och välfärden. Hur det ska påverka våra barns framtid. Låsta positioner bygger vare sig bostäder eller löser andra problem. För det krävs samtal, samarbeten och handlingskraft. Det är så vi kommer framåt.

Miljöpartiet kommer alltid att vara berett att ta ansvar för att Sverige ska ledas på ett tryggt sätt utifrån våra värderingar och den politik vi har gått till val på. Det gjorde vi i det komplicerade politiska läge Sverige befann sig i efter valet 2018, det har vi gjort under den pandemin som har drabbat vårt land hårt och det är vi beredda att göra även nu. Nu behöver vi förhandla med partier som delar samma värderingar som vi. Det gör Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Vi vill alla stoppa klimatförändringarna, värna vårt öppna samhälle och bygga ett jämställt Sverige. Det är en bra början för en bättre framtid.

Miljöpartiet Hudiksvall/Nordanstig, Ulla Gustafsson Jonsson, ordförande, Daniel Ekblom, sekreterare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan