Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Visa att ni menar allvar med att satsa på miljön – återställ de små vattendragen!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

MIljöpartiet (med Amanda Lind) sitter i tillräcklig stark ställning för att fälla regeringen om de inte får genomslag för sin miljöpolitik, men kommer de att göra det? undrar skribenten.

Bild: TT

Annons

Miljöpartiets minister Amanda Lind aviserar att partiet vill satsa 40 miljarder av nationella skattmedel till miljöförbättrande åtgärder, enligt deras egen utsago, en klar satsning för att uppnå grönare politik.

Vad skall vi tro på? Är det bara ett utspel för att vinna röster? Partiet sitter i tillräcklig stark ställning för att fälla regeringen om miljöpartiet inte får genomslag för sin miljöpolitik, men kommer de att göra det? Vad är det mest önskvärda för partiet, att sitta kvar i regeringen eller uppnå miljöförbättrande åtgärder för 40 miljarder i hela landet?

Annons

Annons

Krav från vattenfallskommunerna att någon del av de fabulösa nationella skatteintäkter som staten får från vattenkraften måste återinvesteras i landsbygdens berörda kommuner har ju finansminister Magdalena Andersson redan sagt nej till.

Nu är ni med ert löfte skyldiga i miljöpartiet, när ni nu sagt A (pengarna) att också säga B (åtgärder), och därmed kräva återställandet av ett stort antal mindre vattendrag där 1571 små vattenkraftverk – många inte ens i drift – hindrar strömlekande fisk att vandra från havet upp till sina reproduktionsplatser, flodpärlsmusslan är också hotad med flera andra arter och biotoper. Många arbetstillfällen vid återställandet av de små vattendragen gynnar givetvis också lokala entreprenörer och enskilda i hela landet.

Vattenkraftsutbyggnaden i Sverige är en av Europas värsta miljöskandaler med hundratals mil torrlagda älvfåror och överdämda samhällen. De negativa konsekvenserna för Östersjön och Bottenhaven är minskade bestånd av matfisk och syrefattiga döda havsbottnar.

Svenska staten har genom åren haft och har mångmiljardintäkter varje år i form av energiskatter och moms på vattenkraften, så den nationella skattekakan skall betala utan minsta ”pip”, tvärt emot finansminister Magdalena Anderssons åsikt.

Sören Molander

Annons

Annons

Till toppen av sidan