Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Staten måste ta ansvar för kollektivtrafiken under coronakrisen

Regeringen har gjort många bra och viktiga insatser både för att minska smittspridning och hålla ekonomin flytande. Men hittills har man missat kollektivtrafiken. Vi kan inte skära ner i turerna utan att riskera ökad smittspridning. Men vi riskerar att gå back 100 miljoner - bara i år. Staten måste göra mer, skriver David Ling, Karin Jansson och Joann Ling, Miljöpartiet.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En dag kommer smittspridningen vara över. Då måste kollektivtrafiken stå redo att återgå till det normala - men också att gasa, skriver insändaren.

Bild: Felicia Andersson

Annons

Hela samhället hjälps just nu åt med att hantera den pågående pandemin. Människor i hela landet gör vad de kan för att hålla avstånd till varandra - och det frestar på. Social distans är viktigt för att motverka överbelastning i sjukvården, men det är inte enkelt för det. 

Under rådande omständigheter är det kanske viktigare än någonsin att centrala samhällsfunktioner hålls igång. Vård- och omsorgspersonal gör livräddande insatser varje dag. Skolor och förskolor är öppna så att föräldrar med arbete i centrala samhällsfunktioner kan arbeta. Räddningstjänst, matbutiker och apotek måste fungera även i en kris. 

Annons

Annons

För de som faktiskt måste transportera sig är kollektivtrafiken väldigt viktig. Vi kan inte minska antalet bussturer - för då ökar trängseln och därmed risken för smittspridning på de bussar som går. Just nu vill vi alltså gärna köra bussar med få resenärer, hur tokigt det än kan låta.

Men det här innebär stora förluster. Bara i Gävleborg har smittspridningen hittills inneburit stora pengar i uteblivna intäkter. Exakt hur mycket är svårt att beräkna. För hela 2020 riskerar coronaviruset att leda till ett underskott på upp till 100 miljoner kronor för kollektivtrafiken i Gävleborg.

Regeringen har såhär långt varit tydlig med att staten ska kompensera för ökade kostnader i regioner och kommuner med anledning av corona, men hittills har de medel som kommit bara ersatt beräknade uteblivna skatteintäkter. Det räcker inte. Staten måste backa upp kollektivtrafiken med pengar också för uteblivna biljettintäkter.

En dag kommer smittspridningen vara över. Då måste kollektivtrafiken stå redo att återgå till det normala - men också att gasa. Vi har beslutat att fördubbla det kollektiva resandet i Gävleborg. För att det målet ska kunna nås samtidigt som vi hanterar coronakrisen måste staten täcka upp för de lägre intäkterna.

David Ling, Miljöpartiet de gröna, hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg

Karin Jansson, Miljöpartiet de gröna, regionråd Region Gävleborg

Joann Ling, Miljöpartiet de gröna, ordförande Miljöpartiet Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan