Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Ägnar sig Moderaterna åt desinformation eller bara kreativ bokföring?

Allt fler partier försöker profilera sig som miljöpartier. M-förslaget till statsbudget är ett praktexempel på siffertrixande. De skär kraftigt i bistånden och flyttar över lite av de pengarna till miljö- och klimatområdet, skriver miljöpartisterna Elisabeth Falkhaven, Andréa Bromhed och Therese Metz.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Just nu gör Moderaterna i olika insändare runtom i landet en stor sak av att partiet vill lägga 10 miljoner mer på renare hav än regeringen. M-förslaget till statsbudget är ett praktexempel på siffertrixande,skriver insändaren. Foto: Pixabay.com.

Annons

Fler och fler partier försöker profilera sig som miljöpartier, men när vi gräver lite visar det sig att det är tomma ord, ofta tillsammans med lite siffertrixande.

Just nu gör Moderaterna i olika insändare runtom i landet, här i helahälsingland den 20 oktober, en stor sak av att partiet vill lägga 10 miljoner mer på renare hav än regeringen. M-förslaget till statsbudget är ett praktexempel på siffertrixande. De skär kraftigt i bistånden och flyttar över lite av de pengarna till miljö- och klimatområdet.

Annons

Annons

I Sveriges internationella bistånd ligger en hel del satsningar på miljö i allmänhet och havsmiljö i synnerhet, betydligt mer än 10 miljoner kronor, och alla vet att haven har inga gränser.

Den budget M och KD med stöd av SD röstade igenom i slutet av förra året innebar en slakt av Sveriges ambitiösa natur- miljö- och klimatpolitik. Mycket av den politik vi under förra mandatperioden drev igenom skars bort. Agerandet från M, KD och SD visade tydligt på vad som händer med svensk miljö- och klimatpolitik när de får bestämma – det blir nedskärningar i en unik omfattning. Uppgifter visar att M-, KD- och SD-budgeten innebar en sänkning med 26 procent mot den budget vi, MP och S, hade planerat för inför 2019. M och KD strök bland annat bort 100 miljoner från potten som används till sanering av miljögifter. Sådan sanering gynnar, ja, just det ja, miljön i haven.

Att några månader senare göra anspråk på att vilja föra en allvarligt menad klimat- och miljöpolitik är inte seriöst.

Den regering som kom på plats i januari har städat upp så gott det går efter M, KD och SD:s miljöslakt. I vårändringsbudgeten stoppades de värsta nedskärningarna och i den höstbudget som regeringen med stöd av C och L nu har lagt fram tar Sverige återigen ledartröjan i miljö- och klimatpolitiken.

Annons

Vi vet vad som måste göras för att klara haven och klimatet. Och precis som alla andra har även moderaterna all världens forskning samlad framför näsan. Att partiet i stället väljer att trolla med siffror är sorgligt, rent bedrövligt faktiskt.

Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot (mp),

Andréa Bromhed (mp), ordförande för överförmyndarnämnden, ordförande för Ekostyrgruppen, Gruppledare för Miljöpartiet i Hudiksvalls kommun

Therese Metz (mp), kommunalråd i Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan