Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall C

Oksanen: Se upp för djävulen i detaljerna som kan leda till asymmetrisk arkitektur på Kattvikskajen

Djävulen bor i detaljerna. Och på Hudiksvalls kommuns hemsida låter det mesta bra när det handlar om Kattvikskajen. "Målsättningen är att byggnadsutformningen ska präglas av variation, uttrycksfulla taklandskap och byggnadsvolymer i en måttlig skala."

Hur ska det se ut här i framtiden? Kattvikskajen väntas få 1100 boende.

Annons

Så långt är ledarsidan med, men det är sedan detaljen med svans, bockfot och eldgaffel kommer: "kort sagt en nutida arkitektur med inspiration från Hudiksvalls byggnadstradition."

Så länge det handlar om inspiration från Hudiksvalls byggnadstradition är det bra. Men det där med nutida arkitektur är något som förskräcker.

Till skillnad från den klassiska arkitekturen som bygger på symmetri och byggnadstradition så blir den moderna, nutida och förhärskande arkitekturen alltför ofta en orgie i asymmetri. Den som tar tåget till Stockholm kan titta ut genom fönstret vid Uppsala station för att få ett exempel som borde avskräcka för Hudiksvall. Nutida former är inte direkt harmoniska.

Läs mer på nyhetsplats: Dags att ha synpunkter på Kattvikskajen

Annons

Annons

Det är ännu inte försent att fylla Kattvikskajen med ett unikt innehåll som gör att det blir något som står ut i arkitektur-Sverige. Men för att göra det rätta måste kommunen våga utmana arkitekturens egen åsiktskorridor, den som tävlar i att bygga en "nutida arkitektur".

Och Hudiksvall har att bygga på i traditionen. Möljens träbodar kombinerat med den gamle stadsarkitekten Frey Berglunds anda från åren 1906-1913. I stället för att köra på som svenska kommuner brukar göra vid nybyggnationer borde det bara vara bidrag som ritas enligt klassiska arkitekturprinciper som bjuds in när detaljerna av Kattvikskajen ska gestaltas i verkligheten. Det skulle kunna bli ett område som sätter Hudiksvall på kartan, och en avgörande fördel att locka boende som annars kanske väljer Sundsvall eller Gävle.

Läs mer: Skrota modernismen, våga bygg nytt i klassisk stil

Och det brådskar. I höst ska detaljplanen godkännas, sedan går det att söka bygglov. Just nu är planen ute på samråd, så att allmänheten och intressenter kan säga sitt. Håller du med om den här ledaren, se till att du säger ditt då.

Kattvikskajen handlar om Hudiksvalls framtid, en stadsdel med 1100 boende i hyresrätter, bostadsrätter och radhus som kombineras med kontor, affärer, restauranger och kanske ett hotell. Det är tänkt att bli en pärla mot havet. Låt det inte bli som allting annat nytt som byggs.

Annons

Annons

Läs mer: Hudiksvall måste ta chansen att bygga i retrostil

Våga ta ut svängarna med klassiska principer där snickar- och hantverksglädje får spelrum. Den nya stadsdelen kan bli historiens linje in i framtiden i stället för en av alla återvändsgränder som byggts i Sverige senaste decennierna.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som är politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (C).

Annons

Annons

Till toppen av sidan