Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Patrik Oksanen: Närodlad kapitalism som ger tillbaka till Hudiksvall efter global succé

Den närodlade kapitalismen är bra för en bygd. Det är inte första gången vi har skrivit om vikten att ha närvarande och långsiktiga ägare som bryr sig om sin närmiljö.

En del ägare uttrycker sitt engagemang med donationer till universitet eller byggsatsningar som annars inte skulle ha gjorts, som Krister Olsson i Umeå. Andra ger tillbaka direkt till sina anställda, som Perssons på Monitor i Hudiksvall. Men grundidén är den samma, går det bra för människorna i företagets närhet kommer det också att gå bra för företaget.

Annons

Monitors grundare Åke Persson införde ett vinstdelningsprogram 2010 som skulle gälla fram till 2018. Åkes son Jörgen hade lovat två år till, men gav i förra veckan beskedet att det gäller ytterligare åtta år. Minst.

Annons

Entusiasmera personalen säger vd:n Morgan Persson är anledningen bakom programmet. Både för att kunna behålla och för att rekrytera. Och företaget är i expansionsfas på en global marknad, som omfattar Österjöländerna så väl som Brasilien, Malaysia och Kina.

Läs mer: Lycklig den bygd som har en brukspatron

Det som en gång började med jordbrukarsonen från Ytterhavras drivkraft att ta sig ut i världen är nu andra generationens företag i Hudiksvall.

Och återbäringen då? Vinsten blev 140 miljoner kronor 2016, 59 miljoner gick till de anställda. Det blev 522 903 kronor i snitt för de 113 anställda. Det motsvarar en årslön för en som tjänar 43 000 kronor i månaden.

Det är svårt att överskatta Monitors betydelse för Hudiksvall. Både som ett imagebärande företag för den goda företagsamheten i norra Hälsingland och den extra ekonomiska kraft som plöjs ned i kommunen genom utdelningen till anställda.

Åke Persson, som inte längre är med oss i jordelivet, visste att för skörd krävs sådd.

Annons

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).


Patrik Oksanen

[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan