Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Monitor överträffar affärsplanen – vill anställa hundra: "Utmaning att hitta personal"

Monitors lansering av ett nytt affärssystem går så bra att att företaget redan nu inriktar sig på att ha 250 arbetsplatser i sitt nya kontor i före detta Åhléns.

Vd Morgan Persson och Jörgen Persson, som äger Monitor ERP System AB i Hudiksvall

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Annons

– Vi kommer att anställa hundra personer inom en femårsperiod, säger Morgan Persson som är vd för Monitor ERP System AB i Hudiksvall.

Morgan Persson leder företaget som grundades av hans bror Åke Persson och som numera ägs av Åke Perssons son, Jörgen Persson. Han har tidigare varit säljare av entreprenadmaskiner men fokuserar nu på sin roll som ägare av Monitor, där hans ansvar är att fatta övergripande strategiska beslut. Jörgen Persson är nyss hemkommen från Malysia där Monitor kommer att fördubbla sin personalstyrka från dagens fem till elva anställda.

Läs mer: Monitorhjälpen får ny huvudägare: "Vi fortsätter i samma anda som tidigare"

Annons

Annons

– Även om jag inte tidigare jobbat på Monitor så har jag levt med Monitor sedan 1974 då pappa startade företaget hemma i källaren. Monitor är ett entreprenörsföretag så det gäller att tänka som en entreprenör, säger Jörgen Persson.

Monitors grundare Åke Persson avled i mars förra året.

Bild: Bo Wikman

Läs mer: Monitors grundare Åke Persson avliden

Åke Perssons son och bror beskriver företagets grundare som en idékläckare men också som en person som knöt nya kontakter. Dessa nya kontakter kunde han utveckla till affärsmöjligheter. Det var exempelvis sådana möten som resulterade i att Monitors affärssystem används i Etiopien och att Baltikum blivit en utvecklad marknad.

Läs mer: Dubbla nej för Monitorskolan: "Inget positivt besked"

– Åke hade styrkor som är svåra för oss att ersätta, men vi har duktiga medarbetare som tar allt mer av hans roller, så de funktionerna försvinner inte, säger Morgan Persson.

I april börjar ombyggnationen av före detta Åhléns varuhus som ska bli Monitors nya kontor med ny fasad enligt den här skissen från Trädgårdsgatan och Marknadsgatan.

Bild: Monitor

Efter sju år och 300 miljoner kronor i utvecklingskostnader presenterade Monitor i september sitt nya affärssystem, G5. Det innehåller tusentals nyheter i förhållande till den tidigare generationen, G4, men redan nu pågår arbetet med inriktning på femte generationens affärssystem.

Annons

Monitors affärssystem kan styra allt från att en order läggs, så att insatsvarorna beställs, arbetstimmarna räknas, veta hur många enheter som tillverkats, var de finns i lager, hur mycket som levererats och vilka som ska faktureras.

Annons

– Vi tror att i nästa steg kommer många som använder vårt system att sköta sina uppgifter från en mobil eller läsplatta. I den utvecklingen ligger vi i framkant bland våra konkurrenter, säger vd Morgan Persson.

En attraktiv arbetsmiljö är viktigt för att locka rätt personal till företaget tycker Jörgen Persson, ägare av Monitor och Morgan Persson, vd vid Monitor i Hudiksvall.

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Försäljningen under förra året överträffade affärsplanen. Med 300 nya kunder under förra året behövs fler anställda inom support. För att hinna med att utveckla nästa generations affärssystem behövs fler medarbetare på utvecklingsavdelningen.

Monitor har just nu 125 anställda i Hudiksvall och totalt 170 personer globalt, men rekryteringar pågår hela tiden.

– Vår utmaning är att hitta personal. Vi ser att konkurrenter har samma problem och förlägger sin utveckling till Indien. Men om vi släpper i väg kärnan i vår programvara finns risken att vi tappar kontroll. Vi vill ha verksamheten samlad kring en bas i Hudiksvall, säger Morgan Persson.

Därmed är det inte uteslutet att Monitor lägger ut delar av sin verksamhet till utlandet. Den arbetskraft som företaget vill ha i Sverige finns ofta i storstäderna. Men det är en lättrörlig personal med ett brett utbud av arbetsgivare så viktig kompetens riskerar att gå förlorad. Uppdraget blir alltså att försöka locka programerare och utvecklare till Hudiksvall konstaterar Monitors vd.

Annons

Det är ingen tillfällighet att vi har vårt vinstandelssystem

– Det är ingen tillfällighet att vi har vårt vinstandelssystem. Det är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Morgan Persson.

Läs mer: Monitoranställd om miljonregnet: "Mycket mer än vad vi räknat med"

Annons

I april räknar bolaget med att starta den 14 månader långa ombyggnationen av det gamla varuhuset på Trädgårdsgatan till ett nytt modernt kontor med 250 arbetsplatser.

Målsättningen är att göra en lockande arbetsplats. Hela varuhusbyggnaden får ny fasad med fler fönster än nu. En ny våning byggs mot Kålhagsgatan med utsikt över Lillfjärden.

Mitt i varuhuset kommer det att bli en ny ljusgård som släpper in dagsljus från taket och ner till källarvåningens med konferensrum varav ett stort nog för 200 personer, en relaxavdelning och gym.

Utformningen av arbetsplatserna kommer att ske som små hus i det stora huset. Avdelningarna blir 60-100 kvadratmeter stora där personalen varit med om att ta fram utformningen utifrån avdelningens behov.

– Vi tror att det är produktivt att sitta i kontorslandskap för att man lär sig mycket på en öppen arbetsplats. Men vill individen skärma av sig så ska den möjligheten finnas. På andra avdelningar är det viktigt att det är tyst och då anpassar vi det huset så det blir tyst, säger Morgan Persson.

Ljudmiljön kommer att få en särskild utformning för att ge en behaglig akustik och allt ljus kommer att vara med LED-lampor för att kunna efterlikna naturligt dagsljus på bästa sätt.

Annons

En av idéerna som Monitors tidigare ägare Åke Persson funderade kring, men förkastade, var nybyggnation på Kattvikskajen. Beslutet blev att bygga om det före detta varuhuset på Trädgårdsgatan.

Bild: Marcus Losbjer UI design

Att bygga nytt på Kattvikskajen hade fortfarande varit Monitors förstahandsval förklarar bolagsledningen. Det är oerhört betydelsefullt att skapa en attraktiv arbetsplats med bra läge. Men beslutet att flytta till det nedlagda varuhuset togs redan innan Åke Persson dog. Monitor hade inte tid att vänta på byggklar mark i hamnområdet.

Läs mer: "Lyxigt med havsutsikt"

Annons

Nu har Monitor kommit så långt i sin planering att företaget inte vill vänta in Kattvikskajen. Läget i före detta Åhléns är centralt och bra för personalen konstaterar ägaren. Den enda externa verksamhet som kommer att finnas kvar i lokalerna är restaurangen.

– För Monitors del är det tydligt att vi kommer att ha stor nytta av att järnvägen blir kvar genom centrum. Det är viktigt för oss som attraktiv arbetsgivare, säger Jörgen Persson, som ägare av Monitor ERP System AB i Hudiksvall.


Torbjörn Ingvarsson

0650-355 65
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan