Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Konstsnö i längdspåren i Järvsö: "Går att åka fram till påsk"

För den som gillar längdskidåkning finns det flera spår i Ljusdals kommun. Nu är spåret i Järvsö dessutom preparerat med konstsnö och ny belysning.

Inbäddat innehåll

I samarbete med Järvsöbacken har skidsektionen i Järvsö IF rustat upp skidspåren som utgår från den nedre parkeringen vid Bergshotellet. Ljusdals kommun har ersatt den gamla belysningen med ledlampor och spåret har breddats.

– Spåret går över olika privata markägares ägor så vi i föreningen har kontaktat dem och fått tillåtelse att bredda, berättar Benny Gäfvert, skidsektionen i Järvsö IF.

Läs mer: De slipar på tekniken i Segersta

Annons

Annons

I de breddade spåren går det att åka både klassisk stil och skate.

Bild: Madeleine Bengtsson

Han gillar att ta en längdtur på lunchen och ännu roligare är det nu med de preparerade spåren. Järvsöbacken har skänkt konstnö och kostnaderna för utkörningen av snön är sponsrade av Hälsinglands Sparbank och Järvsö storskifteslag.

– Järvsöbacken har kört ut några tusen kubikmeter snö plus att de kommer köra med pistmaskinen regelbundet i spåret. Det ger en fin skatebädd förutom de klassiska spåren.

Från parkeringen och tillbaka är spåret två km medan själva slingan inne i skogen är på 1,5 km. Konstsnön gör att spåret kommer att vara åkbart under en lång tid, förklarar Benny Gäfvert.

Läs mer: Ingen fara med SM-spåren

Benny Gäfvert, Järvsö IF:s skidsektion

Bild: Madeleine Bengtsson

– Mängden konstsnö går att likställa med tre meter snödjup, eftersom konstnön är så kompakt. Det går att åka fram till påsk i de här spåren, säger han.

Annons

Området är också populärt för promenader och det är fortsatt tillåtet att vandra här.

– Men undvik att gå i de klassiska spåren, gå gärna på utsidan av dem, råder Benny Gäfvert.

Annons

För kommunens invånare kommer det vara gratis att åka, men från helgen är tanken att turister ska få betala en spåravgift.

– Förhoppningen är att få igen lite av allt det vi lagt ut på det här, det är förstås en hel del ideella timmar som ligger bakom, säger Benny Gäfvert.

Läs mer: Kommunen satsar på längdspåren

Med konstsnö i skidspåren är det möjligt att åka längd minst fram till påska, berättar Benny Gäfvert, Järvsö IF:s skidsektion.

Bild: Madeleine Bengtsson


Madeleine Bengtsson

0651-58 50 00
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan