Annons

Annons

Annons

Annons

Åvik

Bygg i trä för framtiden och sätt Hälsingland återigen på världskartan

Det finns inget landskap som är så förknippat med att bygga med det gröna guldet, skogen, som Hälsingland. Världsarvsstatusen visar den historiska erfarenheten med Hälsingegårdarna.

Exempel på nybyggt i trä. Folkhems trähus i Strandparken i Sundbyberg är ritade av Wingårdh arkitektkontor och fasaderna är klädda med spån i cederträ.

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Annons

Men här finns en potential för framtiden, som skulle kunna placera Hälsingland på framtidsvärldskartan och inte bara den historiska.

Läs mer: Bucht & Eriksson om det gröna guldet

Medan bostadsminister Peter Eriksson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) skriver på debattplats i tidningen om vikten av att bygga fler trähus, både av klimatskäl och för hållbar skogspolitik, skulle hälsingekommunerna kunna gå i bräschen och göra verklighet av orden. Men tyvärr verkar Hälsingland just nu missa de chanser som finns. Träperspektivet lyser med sin frånvaro i planeringen.

Annons

Annons

Läs mer: Högtflygande planer i Bollnäs

I Bollnäs planeras ett höghus på 15 våningar alldeles intill Höglundaviadukten där Söderhamnsvägen möter järnvägen. Tänk om kommunen som har Träslottet i Arbrå skulle få Träskrapan i Bollnäs.

I Hudiksvall har byggherrarna vid Djupestrand utsetts. Förutom villor planeras tre flerfamiljshus med 40 lägenheter som skulle kunna byggas i trä.

Med en visionär trästrategi skulle det ha varit självklart att både Bollnäs och Hudiksvall hade som grundläggande krav att byggnaderna skulle vara i trä. Det är fortfarande inte försent, för det finns kommande byggprojekt som Kattvikskajen i Hudiksvall.

Läs mer: De får bygga på Djupestrand

Och det borde vara en angelägenhet för fler än Hudiksvall och Bollnäs. Därför är Hälsingerådet som arena ett lämpligt forum, ”ett frivilligt samarbete för gemensamma strategiska frågor mellan Hälsinglands kommuner” för att utvecklas ”till ett attraktivt framtidsområde i Sverige och Europa”.

Tar Sven-Erik Lindestam (S), som Hälsingerådets ordförande, träpinnen?

Annons

Läs mer: Bygg i trä på Kattvikskajen


Patrik Oksanen

[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan