Annons

Annons

Annons

Järvsö

Motionsspår rustas upp – ingen belysning förrän i november

Elljusspåret i Järvsö rustas inför vintern. Kommunen installerar ny belysning och breddar spåret för snöberedning. Dock är det mörkt i spåret till sista oktober.

Det 2,5 kilometer långa motionsspåret som går förbi djurparken i Järvsö håller just nu på att utrustas med nya elstolpar och lampor. Inte en dag för tidigt menar Benny Gäfvert, projektledare för arbetet och engagerad i Järvsös skidklubb samt verksamhetsansvarig på Rovdjurscentret.

Inbäddat innehåll

Läs även: Nykomlingar fick träffa djuren på Järvzoo

Annons

– De gamla trästolparna är i så dåligt skick, att några till och med riskerar att ramla av sig själv, säger han.

Annons

Elspåret sattes upp under 60-talet med ett femtiotal kvicksilverlampor som nu byts ut till energisnåla LED-lampor på järnstolpar. Det finansieras av kommunen. I samband med att kommunen gräver ner en ny elkabel passas det även på bredda spåret vilket kommer göra det möjligt för pistmaskiner att lägga ut snö längs sträckan.

Läs även: Järvsö bergscykelpark känner stark medvind

– Järvsöbacken har gått med på att skänka konstsnö från deras kanoner till skidklubben, sen får de själva se till att snön körs ut, säger han.

Totalt behövs det 7000 kubikmeter snö för att täcka spåret med en halv meter snö bredd på fyra meter. Arbetskostnaden är beräknat till omkring 100 000 kronor. Om temperaturen håller sig på kyliga grader under vintermånaderna, räcker tre dagars preparation för hela skidsäsongen.

Benny Gäfvert är projektledare för arbetet med att rusta upp elljusspåret som han hoppas ska vara klart sensast i början på november.

Bild: Alexander Jacobsson

– Nu är jag ingen expert på snö men som jag har förstått det är konstgjord snö mycket slitstarkare än natursnö, säger han.

Läs även: "Att starta Järvsö sportcamp har sakta fått mognat"

Annons

Annons

Arbetet med nya elljusspåret är planerat att vara färdigt i slutet av oktober. Fram tills dess kommer sträckan inte vara upplyst. Benny Gäfvert rekommenderar därför att man har med sig en pannlampa om man vill vistas i spåret under kvällstid.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!


Alexander Jacobsson

0278-275 00
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan