Annons

Annons

Annons

Kära Coop, vi kan inte ses lika ofta på grund av köttbiten

Coops reklamkampanj väcker känslor. Här gör politiske redaktören Patrik Oksanen en text-travesti på reklamfilmen (som du kan se i original i klippet nedan).

Inbäddat innehåll

"Kära Coop, vi har haft så många fina stunder men vi måste ses mindre ofta.Vår relation är inte bra för landsbygden, landsbygden klarar väl sig. Det är vi människor som drabbas.

Att producera utländskt kött släpper ut 2,5 gånger mer växthusgaser än att låta djuren beta i Sverige. Bara hälften av köttkonsumtionen är svensk.

Så vi måste äta mindre utländskt kött. Det kommer inte att bli lätt. Vi älskar ju dig Coop. Vardagen är hektisk och många av oss är ovana vad man ska handla istället och om barnen gillar den nya affären.

Annons

Det finns massor av god lättlagad mat med svenskt kött, som dessutom är bättre för hälsan eftersom antibiotikaanvändningen är så mycket lägre.

Annons

Så vi kan klara det om vi hjälps åt. Kära Coop, hoppas du förstår. "

Läs mer: Stoppa halveringen av mjölkbönder även om heliga kor måste slaktas

Coop har släppt en reklamfilm där det blandas friskt. Plötsligt ska konsumenterna skrämmas från svenskt kött genom att få se en minst sagt kreativ klippning av regnskogsskövling och svenska beteskor.

Budskapet är att kött är dåligt och vi måste säga farväl till vår ”kära köttbit”, för klimatets skull. Men svenskt jordbruk har inget med regnskogsskövling att göra.

Visst är kött mer resurskrävande än vegetabiliska livsmedel, men utländskt kött har mycket större påverkan på klimatet än svenskt kött. Enligt branschorganisationen Svenskt Kött ligger hela den svenska livsmedelskonsumtionens klimatavtryck till 70% utanför Sverige.

Dessutom är antibiotikaanvändningen långt mycket högre i de flesta länder, förutom Norge. Det svenska nötköttet är också helt nödvändigt för en levande landsbygd med öppna landskap. De öppna landskapen är i sin tur en förutsättning för biologisk mångfald och för upplevelseindustrin. Och ser vi det ur ett beredskapsperspektivet så är varje ko av betydelse för totalförsvaret.

Annons

Annons

Så vad vill Coop egentligen säga med att sluta äta kött och visa bild på regnskogar som skövlar? Handlar det om att locka hippa Södermalmare till butiken kanske det lyckas, men på svensk landsbygd blir filmen närmast hånfull.

Coop säger själva att 85 procent av köttet i deras butiker är svenskt, men att man ändå måste minska köttätandet. Ledarsidans svar på det är…

Kära Coop, lägg undan det importerade köttet, annars måste vi ses mindre ofta oavsett hur mycket trevliga stunder vi har haft.

Läs mer: Ännu en prissänkning hotar Astrid Lindgrens koarv

Sådant Coop inte tycker att du ska köpa.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT


Patrik Oksanen

[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan