I utställningen med det långa namnet "Transformativa ögonblick – förvandlad men ändå densamma", tar de rakubrända hårdskaliga skarabéerna rent textila uttryck i lurvighet och textilliknande ränder. De textila "fjäderskrudarna" i sin tur, i färgade och målade tyger och remsor som fogats ihop som ryamattor, får både metallisk glans och fjälliga former som blir som hårda skal.

En av Lena Anderssons keramikskarabeer, med lurvigt innehåll under det hårda skalet.
Bild: Christina Busck
Konstnärerna känner varandra väl, men har aldrig tidigare ställt ut tillsammans. Ändå passar deras verk så bra bredvid varandra utifrån färg och budskap.
Annons

Frökapslar i förgrunden, av Lena Andersson.
Bild: Christina Busck
Annons
Keramikern Lena Andersson bor i Karsjö söder om Järvsö, men visar och säljer det mesta av sina verk i glas- och keramikgruppen Blås&Knådas lokaler på Hornsgatan i Stockholm. Det är ett tag sedan hon hade en utställning i Hälsingland, men det hon visar här på Kvarnen ger mersmak.
Hennes skalbaggar i olika storlekar hittar väldigt många individuella uttryck och genomgår en hel del transformationer inför ögat. Det hårda blir mjukt, och skalet blir en blomknopp, en snigel eller ett sensuellt frö, med överraskande innehåll. De lockar till beröring och tillåter det också.
I utställningen visar hon också fröhus – skålformade behållare som också får väldigt individuella utseenden, liksom granar och kottar. Hennes former är uråldriga och lockar till tankar om naturens sprängkraft och variationsrikedom.

"Sent, senare, för sent" av Anita Swahn, måleri och sömnad på siden. Naturen blöder och om vi inte ser upp kan det vara för sent att vända om.
Bild: Christina Busck
Den hotade naturen är något som Anita Swahn i Flästa, Arbrå, tänker mycket på, som i de tre sidenmålerierna Sent, Senare och För sent. Hennes textila "fjäderskrudar" har namn som Naturen blöder, Det mörka stråket, Skogens hemlighet eller Ärrad björk.
Hon har varit verksam som bildkonstnär i drygt 30 år, på senare år främst i textila material. Hennes fjäderskrudar består av omsorgsfullt målade och screentryckta tygstycken som klippts i remsor och tätt sammanfogats i lager på varandra. Det är ett tidsödande och tålamodskrävande arbete som ger resultat. En del av hennes verk i utställningen visar exempel på Shibori, ett japanskt begrepp kring att färga, mönstra och forma en textil.
Annons
Annons

Brevduva, av Anita Swahn.
Bild: Christina Busck
Hon målar också abstrakt på siden och skapar tre-dimensionella bilder genom att sy sömmar över bilderna. Skrovliga stammar, blödande ådror och mörka hot är genomgående teman här.
Naturen som inspirationskälla märks extra tydligt på Kvarnens timmerväggar en trappa upp. Här är skogen djupare med granar och mörka hemligheter.

En grönskimrande skarabé av Lena Andersson.
Bild: Christina Busck
Det är en både vacker och upplyftande utställning med två konstnärer som utifrån väl utprövade tekniker och bestämda former lyckas hitta oändliga variationsmöjligheter och tolkningar. Trots upprepningarna blir det aldrig tråkigt.

Fågel Fenix. Anita Swahn på Kvarnen i Söderhamn.
Konstsäsongen hos Söderhamns konstförening på Kvarnen fortsätter den 1/10–16/10 med Samira Englund, Växbo, som ställer ut sina stora målningar.
Årets Konstrunda i Söderhamns kommun äger rum den 5–6/11 och så blir det en utställning med verk av Eva Kämsby, Johanna Faber och Silja-Satu Kirchgaesser den 12–24/11.
Christina Busck
0650-355 94
[email protected]