Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Hälsingestintan hotas med vite: "Vi har vidtagit åtgärder"

Undermålig hygien, flugor på slaktkropparna och för låg temperatur för desinficering av verktyg. Det var vad Livsmedelsverket fann vid en kontroll av Hälsingestintans rullande slakteri i början av juli. Nu riskerar företaget vite för bristerna.

Det är inte första gången som slakteriet får kritik av Livsmedelsverket. Vid ett flertal oanmälda besök som myndigheten gjort har det saknats möjligheter att tvätta händerna, slaktarna har använt smutsiga kläder vid slaktningen.

Läs mer: Hälsingestintan går mot enbart etiskt kött

Annons

Hälsingestintans unika rullande slakteri.

Bild: Malin Hoelstad

Annons

Flera av de brister som setts vid tidigare kontroller har åtgärdats av företaget, men sedan har de uppstått igen vid kontrollen i juli. Däribland problem med kondens från en kyl som rinner ner på slaktkropparna.

– Vi är tacksamma för samarbetet med Livsmedelsverket och har gjort de åtgärder som de begärt, säger Anna Stegs, presschef på Hälsingestintan. Nu väntar vi på att de kommer och gör en ny oanmäld kontroll för att se att vi gjort vad som krävs.

Men hur kunde problemet med skadedjur i form av flugor uppstå igen?

– Eftersom vi slaktar på gårdar, finns det mycket flugor där. Nu har vi installerat en fläkt som blåser mot ingången där vi tar in djuren. Flugor gillar att inte flyga i motvind.

Läs mer: Företaget fick kritik även förra året

Om inte åtgärderna godkänns av Livsmedelsverket, kommer företaget tvingas betala vite på 30 000 kr i månaden tills bristerna är åtgärdade.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Annons

Annons

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!


Madeleine Bengtsson

0651-58 50 00
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan