Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Byggfirman som vann – Kattvikskajen ska byggas om för 86 miljoner kronor

Förhoppningen är att arbetet med att renovera Kattvikskajen startar i oktober och är klart till våren. Peab är vinnaren i upphandlingen med ett bud på 86 miljoner kronor.

Skiss över renoveringen av Kattvikskajen från Kanalen i norr till Håstaholmen i söder. Notera Kattviken som återskapas.

Annons

– Det fattas flera historiska beslut idag, till exempel om Ostkustbanan genom Hudiksvall. Här är ett annat läge där det inte handlar om planer utan här blir det verkstad. Nu ska vi bygga om kajen, säger Jan Kroppegård, teknisk chef i Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Så här kan Västra hamnen utformas

Det var tre företag som lämnat anbud på jobbet och anbudsgivarna bedömdes som likvärdiga i kompetens. Men Peab fick uppdraget för att de hade lägsta anbudet.

– Ändamålet med kajen är förbrukat och det kan låta dramatiskt, men staden förändras. Det är bara att gå tillbaka till sextiotalet så ser vi förändringarna. Om syftet är uttjänt så är anläggningen uttjänt. Jämförmed lador som står och förfaller, säger Jan Kroppegård.

Annons

Annons

Den nya kajen kommer inte att kunna ta emot sjöfart på det sätt som tidigare skett. Den södra delen av Kattvikskajen kommer att bli en stenklädd slänt. Den norra delen blir en betongkonstruktion med en nedsänkt platå närmast vattnet för att öka upplevelsen av närhet till vattenytan.

Läs mer: Stationsnära läge blir allt hetare

Kattvikskajen har sitt namn från platsen som tidigare var en vik, Kattviken. I den nya kajen blir det ett uttag, för att återspegla den viken.

För Hudiksvalls kommuns del är det ett stort beslut som fattats när 86 miljoner kronor avsätts för att renovera kajen. Det är ett viktigt steg i att skapa en ny stadsdel i Västra hamnen.

Bild: Lars Sundin

Läs mer: Monitor väljer bort Kattvikskajen "Vi har inte tid och tålamod"

Annons

– Nu tittar vi på olika finansieringsformer och det är jag glad över, även om vi har stoppat undan pengar för ändamålet. Nu har vi möjligheten att använda de pengarna på andra sätt, säger Håkan Rönström (M).

Annons

Det är alltså inte helt klart hur Hudiksvalls kommun ska betala för renoveringen, däremot fattade kommunstyrelsen på torsdagen beslutet attavsätta 86 miljoner kronor till jobbet.

– Här skulle vi egentligen varit för länge sedan, säger Mikael Löthstam (S) i samband med att beslutet fattades.

Vad som nu återstår är att miljödomstolen ska ge projektet sitt godkännande och det väntas ske i augusti eller spetember. I så fall blir det möjligt att förlägga byggstarten till oktober i år.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!


Torbjörn Ingvarsson

0650-355 65
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan