Annons

Annons

Annons

Annons

Jakobsberg

Monitor väljer bort Kattvikskajen – vill anställa 100 personer i Hudiksvall

Kattvikskajen är inte längre ett alternativ för Monitors expansionsplaner. Företaget som idag har 100 anställda i Hudiksvall siktar på att göra 200 arbetsplatser i före detta Åhlensvaruhuset. Med möjlighet att inrätta arbetsplatser för ytterligare 50 personer.

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Annons

Inbäddat innehåll

– Vi har inte tid och tålamod att vänta in Kattvikskajen, säger Morgan Persson, vd för Monitor ERP System AB i Hudiksvall.

Beslutet att inte uppföra en signaturbyggnad i Hudiksvalls nya stadsdel på Kattvikskajen fattades av ledningsgruppen redan innan grundaren och ägaren Åke Persson avled för snart fyra månader sedan.

– Min bror Åke var också med i utvecklingen av vår nya plattform som vi tror kommer att accelerera Monitors tillväxt, säger Morgan Persson.

Läs mer: Åhlénshuset kan bli skola, kontor och äldreboende "Det blir fint med utsikt mot Lillfjärden"

Annons

Annons

Det uttalandet kommer sex månader in på verksamhetsåret och av bildskärmar i entrén framgår det att företagets försäljning ligger 40 procent över försäljningen vid den här tiden under 2015, som var ett rekordår.

Vi har inte tid och tålamod att vänta in Kattvikskajen

Den 29 september håller Montor sitt hittils största kundevent och för första gången på 29 år hålls det inte i Hudiksvall. Stockholmsmässan är bokad för att ge utrymme åt presentationerna och för att försäkra sig om att det finns hotellrum till inhemska och internationellt tillresta gäster.

Inbäddat innehåll

Klicka för att se Morgan Persson berätta om Kattvikskajen

Monitor har 30 procent av den svenska marknaden för affärssystem men det är framför allt på exportmarknader som företaget ser sin största tillväxt just nu, och potential på sikt.

Bolaget har idag 150 anställda varav 100 i Hudiksvall. Rekrytering pågår ständigt vad gäller programerare för utvecklingsarbete. Men det nuvarande huvudkontoret på Jakobsbergsvägen har inte plats för fler medarbetare.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Monitors grundare Åke Persson avled den 7 mars i år. Han blev 74 år.

Bild: Magnus Sjöborg

Annons

Läs mer: Rekordutdelning för Monitor - 57 miljoner till de anställda

Annons

Åke Persson köpte Åhlénsfastigheten för flera år sedan med avsikten att flytta företagets verksamhet dit. Men planerna på att bygga kontor och bostäder ovanpå parkeringsdäcket fick hård kritik av bland annat dåvarande byggnadsnämndens ordförande som ansåg att tillbyggnaden skulle bli som en "Berlinmur" mellan centrum och Lillfjärden.

En Berlinmur

Företagsledningen bedömer att bolaget kommer att behöva arbetsplatser för 200 anställda i Hudiksvall inom några år. När Åhléns byggs om till kontor görs det så att lokalerna kan rymma 250 personer.

Det sker bland annat genom en tillbyggnad av en våning på byggnadens östra sida, mot Rådhusparken. Exakt hur ombyggnationen ska ske är inte klart, men i projektet ingår att ge fastigheten en ny fasad och fler fönster.

– Vi ska ge byggnaden en helt ny framtoning, säger Morgan Persson.

Åke Persson lät ta fram det här alternativ för ett eventuellt nytt kontor och bostadshus på Kattvikskajen, men var själv med om att blåsa av Monitors etablering på Kattvikskajen innan han avled den 7 mars i år.

Arkitekter och projektledare är redan anlitade och målsättningen är att det nya huvdkontoret ska stå klart kring årsskiftet 2017-18. Vad som måste ske innan dess är en ändring av detaljplanen och bygglov beviljas av Hudiksvalls byggnadsnämnd.

Läs mer: Hur minns du Åke Persson? Så minns de honom

Annons

Mot bakgrunden av "Berlinmurs"-kommentarer framhåller Morgan Persson att dialogen med företrädare för byggnadskontoret sker i goda anda.

– Vi tänker oss att Monitors expansion ska ske i Hudiksvall. Men det är viktigt att det inte hakar upp sig i maskineriet. Tidsperspektivet är viktigt för oss, säger Morgan Persson.

Byggplanerna innebär att restaurangdelen ska vara kvar men i bottenplan blir det nya konferensrum, och personalrum med relaxavdelning och gym samt serverhallar. De senare kommer att få en viktig funktion i uppvärming och nedkylning av kontorslokalerna. Det ska bli energismarta lösningar som är bra både för plånboken och miljön. Det är viktiga aspekter för bolaget framhåller bolagets vd.

Annons

Före Åhléns var det Tempo som använde lokalerna som nu ska bli Monitors nya huvudkontor.

Bild: Curt Eriksson

– För oss är det här den smartaste lösningen ur ett helhetsperspektiv. Tidsfaktorn innebär att vi inte kan vänta på Kattviskajen. Huset står där, det finns högspänning och fiberoptik installerad. Vi komer att få närheten till järnvägsstationen, hotell och parkering och det är ju inte dumt, säger Morgan Persson.

I företagets nuvarande lokaler finns det möjlighet att bygga om för bostäder.

För oss är det här den smartaste lösningen ur ett helhetsperspektiv.

Men att fördubbla personalstyrkan i Hudiksvall är inte helt självklart. Den efterfrågade arbetskraften finns inte på orten så det handlar delvis om att få människor att flytta till Hudiksvall. Då måste sådant som vård, skola och omsorg ha hög kvalitet framhåller Morgan Persson. Men han pekar också på betydelsen av aktiviteter och evenemang som Hudik cup.

Annons

– En av våra stora kunder ville komma på besök i fredags, för familjen skulle ändå till Hudik cup, säger Morgan Persson.

Monitors ägare har gjort bolaget känt genom att dela ut delar av miljonvinsterna till personalen. Nu senast var det 57 miljoner kronor som de 150 anställda fick dela på. När företaget inrättar nya arbetsplatser är utformningen av lokalerna viktiga. Det ska kännas luftigt även om det blir 250 arbetsplatser framhåller Morgan Persson.

– Har du personalen i fokus så får vi nöjda kunder och då blir kunden automatiskt i fokus. Vi vill få ett omdöme som en attraktiv arbetsgivare, säger Morgan Persson.


Torbjörn Ingvarsson

0650-355 65
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan