Annons

Annons

Annons

Annons

Anja på sitt livs äventyr

Drömmen om att få se en livs levande albatross lockade henne ut på en resa bland ishav, pingviner och elefantsälar på andra sidan jordklotet.

Anja Stigsdotter fick möta pingviner på andra sidan jordklotet.

Annons

Anja Stigsdotter drar upp ulltröjan och kastar in ett vedträ i den öppna spisen. På väggar, i hyllor och skåp, skrymslen och vrår finns det fullt av spår från tidigare generationer som bott och levt på den röda gården i Fridsbacka.

– Jag ser potentialen i det här huset och vill vårda mitt arv. Det här är mina rötter och jag ser det som en lyx att jag får bo här nu, säger hon.

Att flytta in i släktgården gick snabbare än väntat för Anja, men först stod en planerad drömresa på tur.

– Enligt sägnen sägs albatrossfåglarna bära på avlidna sjömäns själar. Min far, farfar och bror var sjömän och där för har jag nog hakat upp mig på den här drömmen om albatrosserna och Antarktis sedan tonåren, säger hon.

Annons

Länge tänkte hon att resan skulle förbli en dröm. Den som vill åka till Antarktis kan få räkna med att lägga ut runt 100 000 kronor på omkostnader. Men några års sparande och en lyckosam husförsäljning gjorde att Anja fick möjligheter och kunde boka resan.

Annons

Den 18 oktober satte hon sig på ett flygplan som skulle ta henne via Buenos Aires och söderut längs Argentinas Atlantkust. I Puerto Madryn mönstrade Anja och ett 80-tal andra resenärer på en isförstärkt båt med dubbla skrov som tog dem på en gungig tur på den bitvis stormiga Sydatlanten mot Falklandsöarna, Sydgeorgien och till slut Antarktis.

Redan första morgonen började äventyret då Anja klev ut på däck i bara nattskjortan och fick syn på sin första albatross som seglade en bit ovanför båten.

– Jag bara grät av lycka. Och då visste jag inte att vi skulle få se flera hundra albatrosser under resan som flög efter båten, säger hon.

Det var ingen avkopplande semestertur som Anja gett sig ut på. Tidigt på morgnarna klev gruppens deltagare upp för att efter ett späckat schema lotsas runt på flera öar och stränder där de fick komma riktigt nära ett exotiskt och relativt orört natur- och djurliv. Runt 25 olika stränder klev de iland på och inför varje ny ö var de tvungna att dammsuga kläderna på damm, partiklar, fröer och annat samt att desinficera kängorna för att inget utifrån skulle föras iland på öarna.

– Vi fick inte ta med oss någonting från båten och inte ens pinka på öarna. Om det blåste fick man hålla hårt i grejerna så att de inte for iväg. De var så rädda att den biologiska miljön skulle rubbas och för oss kändes det bara bra att vara noga att inte lämna några spår efter sig, säger Anja.

Annons

Naturen på andra sidan klotet påminner om den nordiska fjällvärlden, enligt Anja, med snöklädda toppar, glaciärbäckar, sand och steniga klippor. Mötet med pingvinerna i de enorma pingvinkolonierna var det som gjorde starkast intryck på henne.

Annons

– Vilket otroligt charmigt och fascinerande djur! Vi kom ganska nära och kunde stå i timmar och titta på dem och se hur de uppvaktade och putsade varandra med näbben. Hur de byggde upp sina bon med stenar som de lyfte i näbben och parade sig, berättar hon.

Något mer skrämmande var de stora elefantsälarna vars hannar kan bli hela fyra ton tunga.

– De låg där på stränderna och frustade och brölade och vi fick se några riktigt mäktiga slagsmål mellan hannarna. De är inte så smidiga på land, men de kan få upp farten i vattnet, säger Anja.

Färden gick vidare mot Antarktis där de vandrade runt bland de övergivna byggnaderna från tiden då valfångstindustrin blomstrade där.

– Naturen har återhämtat sig en del från de ingreppen och nu är det som ett museum. Jag vill gärna bli som en ambassadör för Antarktis och berätta om miljön där, säger hon.

Resan varade i drygt tre veckor och när de andra resedeltagarna sedan började spåna om vart deras nästa resa ska gå, kände Anja att hon kanske redan genomfört sin drömresa.

Väl tillbaka hemma i Söderhamn, efter många år i Åre, blir Anja Stigsdotter nu femte generationen på gården. Hennes mormors mormor och morfar byggde gården i mitten av 1800-talet. Anja kände att det var dags att flytta tillbaka hem för att kunna tillbringa mer tid med mamma. Men två dagar efter flyttbeslutet avled mamman hastigt och Anjas framtida drömmar om att en dag ta över släktgården realiserades tidigare än planerat.

Annons

Men hon tror att resan till Antarktis kommer att stärka henne i livsuppdraget att föra gården vidare i släktens band.

Annons

– Det var en väldigt omvälvande resa för mig med alla upplevelser och jag blev nytänd på att fotografera. Men jag har fått kraft och inspiration som jag kan använda till arbetet med huset, säger hon.

Anja Stigsdotter tar över släktgården i Fridsbacka där Anders och Kristina Samuelsson (Sammels) bodde i mitten av 1800-talet.

Anja och hennes ständiga följeslagare Svea.

Anja Stigsdotter.


Therese Selén

[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan