Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Räddningstjänsten fixade elen

Prick klockan 12.10 stoppar Åke Karlsson från räddningstjänsten i Bollnäs i kontakterna och simsalabim så är strömmen tillbaka i äldreboendet Ringshög. Helt plötsligt blir allting så enkelt igen.

Brandman Karlsson har kört traktor från Bollnäs med ett av räddningstjänstens (åtta) elverk. Nu behöver han bara "backa till" traktorn så att den tjocka sladden når fram och kan anslutas.

- Nu får jag stå här och passa så att allting fungerar, säger Åke Karlsson.

Ringshög har cirka 30 boende och har varit utan ström sedan fyratiden på annandagsmorgonen då räddningstjänsten larmades.

Annons

Martin och Karin Olsson bor på andra våningen. Hissen fungerar förstås inte.Det är kolsvart. Vi trevar oss fram. Dottern öppnar. Där inne sitter Martin, den gamle möbelhandlaren och Karin. Förr jobbade hon som terapiassistent på Bollnäs sjukhus. Båda har varit med om blåsväder förr.

"Ingen fara", säger Martin. Han fryser inte. Men det gör Karin. Hon har svept en kofta över axlarna.

Lägenheten är ljus. Ute skiner solen. Strax är det dags för lunch. Det står kalkon på menyn men den har köket inte fått fason på utan ström. Så det blir kräm och mjölk och mackor så länge. Och så kan det kanske bli kalkon lite senare.

Annons

Nere i matsalen är det 17 grader. Personalen äter också kräm och mjölk. Än har ingen fått ett endaste liten skvätt kaffe. Men nu ska det kokas kaffe.

- Det har varit en besvärlig morgon, säger Birgitta Rudberg. I morse fick vi ha ficklampor för att se. En del av de äldre hamnar snett i sängen och behöver hjälp. Sängarna är höj- och sänkbara men kräver el. Nu har vi fått jobba i väldigt obekväma ställningar.

Karin säger att hon haft svårt att sova. Martin däremot har sovit som en stock. De har bott i lägenheten sedan i maj. Tidigare valde de att äta i egna köket. Nu vill de hellre äta i matsalen där det alltså serveras kräm och mjölk och sedan, absolut, kaffe.

Och gick allt som det skulle blev det i alla fall kalkon till sist, varm kalkon, fram på kvällskvisten.

Annons

Klockan är 12.10 då Åke Karlsson från räddningstjänsten slår på strömmen på Ringshög

Karin och Martin Olsson tog strömavbrottet med ro. De har varit med förr när det blåst...


Matts Westin

[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan