Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Mannen bakom dokumentären Vargkriget

Tv-dokumentären Vargkriget visades på bästa sändningstid. Filmen som gjorts av journalisten Peter Andersson och filmfotografen Björn Markusson följer man några människor som ägnar sig åt att jaga varg illegalt i organiserad form. Här berättar journalisten Peter Andersson om reaktionerna efter filmen.

För journalisten Peter Andersson blev inte reaktionerna inte riktigt de väntade. Den organiserade illegala vargjakt de berättade om genom att resa runt i samtliga varglän och träffa jägare som påstår sig syssla med den olagliga jakten är bara påhitt enligt kritiken. Hårdaste kritiken har levererats av den största jägarorganisationen, Svenska Jägareförbundet.

Annons

- Svenska Jägareförbundet har tydligen utsett oss och radioprogrammet Kaliber till sina fiender, säger Peter Andersson.

Annons

Radioprogrammet Kaliber berättade samma dag som Vargkriget sändes om hur länsstyrelsepersonal som arbetade med rovdjur utsattes för olika hot.

- Jag vet inte vad Jägarförbundet har för hemlig agenda. Redan innan filmen sändes kritiserade de den och sedan har de fortsatt. Deras kritik riktas mot detaljer i filmen och kan vara rätt svåra att bemöta. Vi har i alla fall gjort det vi kan för att förklara.

- Samtidigt som Jägareförbundet dömer ut vår film går man själva ut och säger att man vill ha en dialog med polisen och länsstyrelsen om den illegala jakten. De vill tydligen ha en snygg fasad utåt, säger Peter Andersson.

NI har inte blivit lurade?

- Nej, absolut inte.

Enligt Peter Andersson har annars Vargkriget tagits emot mycket väl och han uppskattar att 90 procent är positiva till filmen.

I en radiointervju sade du att det fanns cirka tio personer i Gävleborg som ingick i det här nätverket. Med tanke på var det finns mest med varg borde det väl vara i Hälsingland de håller till.

- Vad vi vet rör det sig om cirka tio personer, men de kan förstås finnas fler. Var dessa jägare finns berättar jag förstås inte på grund av källskyddet.

I filmen förekommer en del landskapsvyer och bland annat finns då Hanebo kyrka med. Du intervjuar också en långhårig skogsägare från vårtområde som ägnar sig åt illegal jakt. Man skulle kunna anta bland annat genom dialekten att det är någon från det området.

Annons

Annons

- Jag säger förstås ingenting.

Något du vill säga avslutningsvis?

- Jag har jobbat som journalist i mer än 20 år och maken till getingbo har jag aldrig varit med om.

Journalisten Peter Andersson har rest runt i alla varglän och träffat människor som ägnar sig åt illegal jakt på varg. Han avslöjar att SVT har planer på att göra en uppföljning.


Mats Ivarsson

[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan